Републиканската партия на САЩ се намира в състояние на невиждан хаос заради скандалните изявления на Доналд Тръмп за жените. И всичко това е буквално месец преди президентските избори, съобщава CNN.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп

На фона на скандала десетки републиканци или заявяват, че повече  няма да подкрепят Тръмп, или считат, че предизборната борба трябва да се оглави от кандидата за вицепрезидент на САЩ Майк Пенс. Пенс също разкритикува Тръмп и отмени срещата си с избирателите в Усконсин от името на републиканците.

 

Републиканците се опитват да маневрират в бързо променящата се политическа среда, за да обезопасят собственото си бъдеще в навечерието на изборите, се казва в статията.

 

Спикерът на Палатата на представителите към Конгреса Пол Райън и лидерът на болшинството в Сената Мич Мокконъл предпочитат Тръмп да напусне надпреварата, макар и да разбират какво разбъркване и паника ще предизвика това месец  преди изборите, съобщава CNN, позовавайки  се на източници, запознати със ситуацията.

 

Нито Райън, нито Макконъл, обаче, публично не настояват Тръмп да снеме кандидатурата си.

 

Републиканската партия в момента проучва въпроса, може ли да замени Тръмп с друг кандидат, но «както изглежда, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи» — бюлетините вече са разпечатани, а в някои щати върви предсрочно гласуване, отбелязва CNN.

 

«Всичко това произлиза отгоре, ситуацията е повече от ясна: отречете се от него, отречете се от коментарите му, ако искате да продължите по-нататък, не се съмнявайки и не се тревожете», — цитира CNN думите на един от експертите към републиканците.

 

 

 

«Президентската надпревара завърши», — счита друг политически експерт.

 

Самият Тръмп заяви, че при никакви обстоятелства няма намерение да напуска предизборната надпревара.

 

«Никога няма да се откажа. Аз не се отказвам никога. Имам огромна подкрепа», — заяви Тръмп в интервю за американските СМИ.

 

Но подкрепата на Тръмп след публикуването на скандалните записи както и преди е висока, няма никакви признаци, че хората са готови да се отрекат от човека, когото възприемат като борец срещу така ненавиждания от тях политически елит.

 

Нещо повече, рязката реакция от страна на ръководното крило на републиканците може да добави за Тръмп точки в очите на неговите избиратели, твърди CNN.

Петя Паликрушева-Иванова

 

 

Тагове: ; ;