Представителят на Великобритания в Съвета за сигурност към ООН Матю Райкрофт заяви по време на заседанието, посветено за Сирия, че резултатите от гласуването по двата проекта за резолюция са унизителни за Русия.

 

«Господин председател, самотно ви вето, а после само четирите гласа в полза на вашия тест. Двойно унижение», — каза Райкрофт, обръщайки се към постоянния представител на Русия Виталий Чуркин, който председателства заседанието.

 

Според британския дипломат, руският проект за резолюция в подкрепа на предложението за извеждане на бойците от Източно Алепо с цел прекратяването на бойните действия «е циничен опит да се отклони вниманието» от факта, че Русия е наложила вето на френския документ, с което «отново лиши от каквато и да е надежда жителите на Алепо».

 

Както заяви Райкрофт, руската инициатива «се провали, защото тя не изиска незабавно прекратяване на въздушните бомбардировки над Алепо».

 

«Това е трик, точно такъв, какъвто и кухата привързаност на Русия към политическия процес в Сирия», — заяви дипломатът.

 

(бел.ред. Истерията на Великобритания относно позицията на Русия по ситуацията около Алепо ни навежда на мисълта, че в древния град има и британски специални части, които са в блокада заедно с джихадистите).

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;