Битката за Алепо навлиза в решаващия си стадий.

 

Проправителствените части изтласкват джихадистите, притискайки ги от две страни. След двудневни боеве бойците от Републиканската Гвардия окончателно овладяха района Бустан ал-Баша, изтиквайки от него терористите от «Харакат Нуридин аз-Зинки».

 

 

В монета сирийските сапьори разчистват домовете и улиците от оставените от екстремистите самоделни фугасни бомби.

 

 

В съседния район Owaija продължават ожесточените сблъсъци. Придвижването на бойците от палестинската бригада «Лива ал-Кудс» се забави заради многобройните снайперисти и мини. Джихадистите често използват смъртници, които се опитват да нахлуят с шахидските си пояси при силоваците от ВС на САР и палестинските части.

 

 

Ръководството на групировката «Джабхат Фатех ал-Шам» (ан-Нусра), фактически оглави ислямистката коалиция «Фатх Халеб». Тя се отказа от мирните инициатива на специалния посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който предложи бойците-ислямисти да напуснат Алепо с оръжието си и да се изтеглят към провинция Идлиб.

Посланикът на международната организация бе готов лично да гарантира евакуацията на джихадистите, той искаше да замине в източните райони на промишления мегаполис, който е завзет от ислямистите, за да им осигури безпрепятствено изтегляне от града.
Русия подкрепи предложението на де Мистура и гарантира, че ще агитира и Дамаск да направи същото.
Очевидно нещо друго задържа джихадистите в Алепо.
Подозренията клонят почти само към една международна сила, изписваща се с три букви в съкратен вариант.
Главатарите на метежниците официално отхвърлиха хуманното предложение чрез публикувано обръщение.

Тагове: ; ; ;