Американский сенатор Джон Маккейн и госсекретарь США Джон Керри
 Управляващите кръгове и подвластните им СМИ в САЩ излизат с изявления, намекващи за възможен военен конфликт между Москва и Вашингтон заради разногласията в Сирия, счита бившият служител на държавния департамент на САЩ Джеймс Карден.

 

Американските «ястреби» се радват на разногласията между Русия и САЩ за Сирия, защото виждат в това възможност да лансират своите външнополитически интереси, пише бившият служител в държавния департамент на САЩ Джеймс Карден за The Nation.

 

 

Според него, след като Вашингтон обяви за решението си да се откаже от двустранните преговори с Москва за Сирия, в САЩ се надигна вълна от гласове, призоваващи към реална американска военна операция на територията на Сирия.

 

 

 Според Карден, дипломатическите опити на САЩ да постигнат мирно регулиране в Сирия са били обречени на провал от самото начало — по-точно от деня, в който американските самолети атакуваха правителствената войска и убиха няколко десетки човека.
Карден подчертава, че това е било направено само няколко дена след обявяването на примирието в Сирия.
След това в СМИ се появили новини, че т.нар. съюзници на САЩ от страните от Персийския залив са готови да изпратят на сирийските въстаници, воюващи срещу Асад, с преносими зенетно-ракетни комплекси (ПЗРК).
Аризонският сенатор Джон Маккейн бил особено радостен от тази новина, той заявил в интервю за The Hill, че «отдавна е време да се направи това, защото Обама няма намерение да прави каквото и да е».

 

И докато конгресът е във ваканция по повод предстоящите президентски избори, натискът върху администрацията с призиви да се снабдят сирийските въстаници-ислямисти с ПЗРК се засилват, продължава Карден.

 

 

Според данните, получени чрез Изследователската служба на конгреса, палатата на представителите активно се опитва да блокира възможността да се отделят от бюджета средства за ПЗРК за противниците на Асад в Сирия, но през 2017 финансова година не се предвиждат никакви забрани за подобни стъпки.

 

 

И това не е всичко: през лятото конгресменът Елиът Енгел представи акт за защита на гражданското население на Сирия, чиято цел е «да се сложи край на изтреблението на мирното население в Сирия».

 

 

Ако изтикаме настрана уж благите намерения, този акт, който в момента се лансира от 70 човека от двете партии, може да се превърне в повод за въвеждането на зона без полети над територията на Сирия.

 

 

Според Карден, управляващите кръгове в САЩ забравят, че трябва да бъдат внимателни и все по-често правят изявления, които са откровен намек за възможен военен конфликт между САЩ и Русия.

 

 

Той цитира Том Фридман от  The New York Times, който по-рано тази седмица заяви, че ЦРУ трябва да даде на Путин «доза от неговото лекарство». Той отбелязва също, че САЩ уж не са оценили нормално нивото на натиск, необходимо за ефективна намеса, а този натиск трябва да се завиши.

 

 

 

«Какво значи «да се завиши натискът» в този контекст?

 

Фридман, разбира се, не казва, но има ли той предвид, че САЩ по този начин ще започнат война с Русия, Сирия и вероятно с Иран, а в същото време ще останат на страната на салифитските екстремисти, за да свалят законно избраното правителството на страна, разположена на 6 000 мили от американските брегове?», — задава въпрос Карден.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;