От Европарламента потвърдиха, че блокирането на проекта Nord Stream 2 може да влезе в новия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Това заяви Педро Лопес де Пабло, ръководител на пресслужбата на депутата Манфред Вебер.

 
1

 

Според Вебер, лидерът на Европейската народна партия е предложил това по време на пленарното заседание на Европарламента на 5 октомври.

 

«Както знаете, Европейският парламент обсъжда санкциите срещу Русия в рамките на общите политически дискусии», — добави Лопес Де Пабло. — Но финалното решение за санкциите ще бъде прието само от Съвета на ЕС на ниво МВнР».

 

 

«Северен поток 2» е проект за газопровод, който ще позволи транспортирането на газ от Русия в Германия по дъното на Балтийско море.

 

 

На 5 октомври, когато Вебер е предложил замразяването на проекта, съветът на директорите на оператора на Северен поток 2 бе оглавяван от Герхард Щрьодер, бивш канцлер на Германия.

 

По-рано се съобщи, че Германия може да инициира засилване на европейските санкции срещу Русия заради изострената ситуацията в Сирия.

 

Кремъл заяви, че не е чувал за официалните изявления на лидерите на западните страни за въвеждането на нови санкции срещу Русия по повод Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;