Президентът Росен Плевнелиев заяви несъгласие с тежките думи и драматизма, с които се коментира представянето на двете достойни българки, участвали в надпреварата за генерален секретар на ООН, предаде кор. на БНР от Варна.

 

 

» Достойното представяне на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева в никакъв случай не е предпоставка да се замеряме с кал,  тежки думи и обиди.  Очаквам точно обратното —  да се капитализира и да се използва набраната инерция от доброто представяне на двете българки. Спомнете си колко статии в реномирани международни медии казаха добро за българските кандидатури. Спомнете си също така колко държави се надигнаха в подкрепа.

 

Българското правителство не носи никаква отговорност за това, че два основополагащи принципа, на които всички ние разчитахме, вкл. и аз като държавен глава при избора на новия генерален секретар на ООН, бяха погазени и не бяха спазени.

 

 

Всички очаквахме да бъде жена, всички очаквахме да бъде от Източна Европа. Нито едното, нито другото не се случи. За това българското правителство няма никаква вина. Нека да си даваме сметка, че в крайна сметка изборът на генерален секретар на ООН очевидно не е натоварен само с прозрачност и принципност, има нещо много повече». 

 

Президентът Росен Плевнелиев поздрави бившият португалски премиер Антониу Гутериш, избран с безпрецедентен брой гласове, като го нарече «блестящ дипломат и изключително успешен министър-председател».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;