Русия е готова да подкрепи предложението на Стафан де Мистура (спецпосланик на ООН за Сирия) за разблокиране на ситуацията около Алепо и да призове Дамаск също да го подкрепи, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Москва призывает Дамаск согласиться на план де Мистуры

 

«Чух изявлението на Мистура, което касае само «Нусра». За Бога, ако «Нусра» с оръжието си тръгне към Идлиб, където са основните й сили, в името на спасението на Алепо сме готови да подкрепим този подход и сме готови да призовем сирийското правителство да се съгласят с това», — предаде РИА Новости думите на Лавров.

 

Според дипломата, след излизането на бойците от Алепо правителствените сили на Сирия и въоръжената опозиция ще успеят да формират органи на законовия ред, за да могат жителите на града да се чувстват в безопасност.

 

По-рано Мистура заяви, че е готов лично да съпровожда бойците от «Джебхат ан-Нусра», ако те поискат да напуснат с оръжието си източно Алепо и да се отправят в Идлиб. Според него, в тази част на града има от порядъка на 900 бойци от «ан-Нусра».

 

«Ако бойните действия в източно Алепо продължават с тази интензивност, тази част на града ще бъде напълно унищожена до края на годината», — подчерта Стафан де Мистура.

 

 

Специалният посланик се обърна към Москва и Дамаск с въпроса, «готови ли са към «пълно прекратяване на бомбардировките, ако бойците от «Джебхат ан-Нусра» положат оръжието си». Мистура призова да се даде отговор колкото се може по-скоро.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;