Авиоударите, които Русия нанесе по подкрепяните от САЩ сирийски групировки са или демонстрация на руската военна некомпетентност, или доказателство за “опасното желание” на Москва да подчертае политическото безсилие на Америка, пише в своя статия за Financial Times екс-съветникът на американския президент Збигнев Бжежинский.

 

И в двата случая, смята той, на кантар е както бъдещето на Близкия Изток, така и авторитетът на Вашингтон в този регион.

 

 

Русия трябва да работи заедно със САЩ, а не против Щатите, пише в статия за Financial Times Збигнев Бжежински, който при американския президент Джими Картър беше съветник по националната сигурност.

 

 

Както отбелязва Бжежински, случващото се днес му припомня началото на Първата световна война.

 

 

Авторът на статията е сигурен, че все още има време да се предотврати “болезненото повторение на тази “кланица”, която този път ще започне в Близкия Изток, конкретно в Сирия”.

 

 

Сътрудничеството между Русия, САЩ и други държави, припомня бившият съветник по националната сигурност на САЩ, доведе до пробив в сложните преговори по иранската ядрена програма. След разрешаването на ядрения проблем с Иран някои очакваха, че следващата фаза в отношенията ще бъде Сирия, пише Бжежински.

 

 

Но вместо това Москва предпочете да осъществени военна намеса, която е без политическото и тактическото сътрудничество на САЩ – основната чужда държава, която приема преки, макар и не много ефективни опити да измести Башар Асад, се казва в статията.

 

 

Русия продължително нанася удари по сирийски “eлементи”, спонсорирани, обучени и снабдени от американците.

 

 

“В най-добри случай това е демонстрация на руската военна некомпетентност, в най—лошия – доказателство за опасното желание на Русия да подчертае политическото безсилие на Америка. И в двата случая на кантар е както бъдещето на региона, така и авторитета на САЩ сред страните от Близкия Изток”, – убеден е Бжежинский.

 

 

При тези бързо развиващи се събития, твърди авторът на статията, Вашигтон има само една реална възможност да защити интересите си – да изпрати в Москва изискването си Русия да се откаже от военни операции, които пряко се отразяват на “американските активи” в близкоизточния регион.

 

 

“Русия има пълното право да подкрепя господин Асад, ако тя толкова много желае това. Но всяко повторение на случилото се тези дни трябва да доведе до ответни мерки от страна на САЩ”, – твърди екс-съветникът на американския президент.

 

 

Военно-въздушните и военно-морските сили на Русия в Сирия са “уязвими”, защото географски са “изолирани” от родината си, твърди авторът на статията.

 

 

“Те могат да бъдат “разоръжени”, ако продължат да провокират САЩ”, – убеден е Бжежински.

 

 

Но е по-добре, продължава той, Русия да бъде убедена да действа заедно със САЩ и съвместно да успеят да регулират този регионален проблем, който засяга интересите не само на една държава.

 

 

“Ако това се случи, дори ограничено американо-руско сътрудничество по Близкия Изток може да доведе до бъдещо позитивно развитие на събитията”, – пише за Financial Times Збигнев Бжежински.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;