Правителството на Германия обсъжда нови антируски санкции, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с хода на дискусията. Ограниченията, както твърди изданието, са отговор на провежданата политика на Москва в Сирия.

 

Министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер. Архивное фото
Външният министър на Германия Щайнмайер счита за безсмислени санкциите срещу Русия за Сирия
По данни на събеседника на вестника, диалогът за новите ограничителни мерки от икономически характер се намира на ранен стадий. До момента не е ясно, отбелязва изданието, ще подкрепят ли инициативата социалдемократите — партньори на ХДС на канцлера Ангела Меркел в правителствената коалиция.
Официалният представител на МВнР на Германия в сряда на пресконференция бе попитан за санкциите срещу Русия. Дипломатът отговори:
«Понастоящем не познавам никого — нито в Берлин, нито където и да е — който да има подобно предложение», — пише  WSJ.
 

Но, както заяви в интервю за новинарския портал на телевизия  ZDFheute.de, упълномощеният представител на Германия по германо-руското международно сътрудничество Гернот Ерлер, вече има първи обсъждания по темата.

 

 

Чиновникът отбеляза, че «политиката на санкциите в този й вид, в който тя беше по украинския конфликт, не въодушевява, за да имаме основание отново да използваме това средство».

 

 

През лятото на 2014 година Берлин се присъедини към европейските санкции, които бяха въведени в резултат на събитията в Украйна. В качеството си на условие за отмяна на ограниченията Западът поставя изпълнението на Минските споразумения за регулиране ситуацията в Донбас.

Президент Франции Франсуа Олланд во время выступления на ежегодной конференции МИД Франции. 30 августа 2016

В съответствие със споразуменията, Киев до края на 2015 година трябва да проведе конституционна реформа. Ключов елемент в нея трябва да бъде децентрализацията и приемането на закона за особения статут на отделните райони в Донецка и Луганска области, но украинските власти и до днес не са изпълнили тази част от споразумението.

 

 

Кремъл счита за абсурдно да се обвързват санкциите от страна на Запада с реализирането на Минските споразумения, защото Русия не е страна в конфликта, не е и субект от споразумението за регулирането на ситуацията в Украйна.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;