Военната операция в Сирия демонстрира високия потенциал на Черноморския флот на Русия, но някои руски кораби могат да се окажат за Москва прекалено скъпи, счита директорът на института за изучаване потенциала на Русия към военно-морския колеж на САЩ проф. Майкъл Петерсен.

«Едно от нещата, които намирам за особено интересно в операциите на Русия в Сирия, това е, че Русия демонстрира експедиционния потенциал на Черноморския флот. Не считам, че те можеха да направят това преди десет години, но сега намесата в Сирия се осъществява с използването на възможностите на Черноморския флот», — цитира думите му Sputnik.

 

 

Според експерта, руският флот за последните години е постигнал значителен прогрес при използването на технологии и подготовка на персонала.

 

«Но считам, че някои морски платформи вероятно ще костват прекалено скъпо на Русия. Подводниците «Северодвинск» са астрономически скъпи, руските власти все още решават проблемите с балистичните ракети «Булава»,  с които са снабдени подводниците, а освен това, те имат проблеми със закупуването на газотурбинни двигатели след проблемите с Украйна», — добави той.

 

 

Петерсен засегна също темата за увеличаващото се присъствие на Русия в Арктика.

 

 

Според него, САЩ и НАТО трябва внимателно да следят нарастващия военен потенциал на Русия в този регион.

 

 

«Те разширяват възможностите си, те винаги са имали огромен потенциал за действие в Арктика и сега натрупват сили. Това дава повод да се замислим за неотдавнашната история относно сътрудничеството ни в Арктика», — казва той.

«Русия, според мен, макар някои да не са съгласни с това — спазва правилата за Арктика, те показаха полезно ниво на сътрудничество в Арктика…Както и преди считам, че ние можем да намерим сфери за сътрудничество», — добавя експертът..

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;