Представителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър нарече трагедия прекратяването на сътрудничеството с Русия в ядрената сфера.

 
1

 

«Това е истинска трагедия, защото ние имахме успешно сътрудничество в тези области. Това е в интерес на двете страни», — каза Тонър на брифинг в държавния департамент. Според него, САЩ съжаляват за решението на Русия.

 

 

Според Тонър, Русия още не е информирала за предприетите в сряда мерки за напускане на споразумението за научните изследвания.

 

«Не сме получили официално уведомление», — каза Тонър.

 

 

Правителството на Русия съобщи, че спира споразумението между Русия и САЩ за сътрудничеството в сферата на научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфери, прекратява действието на споразумението между «Росатом» и Министерството на енергетиката на САЩ за научните реактори за нискообогатен уран поради спирането на работата в тази сфера от страна на Вашингтон след събитията в Украйна и постоянното продължаване на санкциите срещу Русия. По-рано тази седмица Русия напусна споразумението за преработката на плутоний.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;