Военно-морските сили на САЩ ще получат системи за радиолокационно потискане от ново поколение (Next Generation Jammer, NGJ) към 2012 година, пише списание The National Interest.

Те трябва да заменят ALQ-99, използвани при самолетите за радиолокационна борба EA-18G «Гроулер» (Growler).

 

 

Трасмитерите NGJ имат активна антена с електронно сканиране на лъча и са способни да работят на няколко честоти едновременно. На всеки «Гроулер» американските ВМС планират да разположат по два трансмитера, отбелязва изданието.

 

 

Според думите на офицера от ВМС на САЩ Ърнест Уилсън, решението за разработването на системите от ново поколение е продиктувано от технологичната изостаналост на старите трансмитери, неспособни да реагират на цифровите заплахи и да работят със съвременни радари с активна фазирована решетка. NGJ е система с «открита архитектура», което позволява в нея да се интегрират новите разработки.

 

 

«Само ако се отнасяме подобаващо към новите призиви, ще успеем да отреагираме на разработките на новите технологии. Всичко това се програмира  чрез системата за управление на задачите на «Гроулер», — отбелязва военният в интервю за портала  Scout Warrior.

 

 

Традиционно подобни системи се използват с отбранителна цел, но NGJ може да се използва и при настъпление, защото предавателите са разработени и за превантивно потушаване на вражеските радари при подкрепа на авиацията. Тези технологии, според офицера, ще помогнат на американската авиация да премине през съвременните системи на ПВО.

 

 

«Съвременните системи на противовъздушната отбрана, такива като С-300 и С-400 руско производство са способни да открият невидими самолети на по-голяма дистанция и на различни честоти…Многофункционалните радари предизвикват много неприятности, но новите средства за потушаване ще ни позволят да сме в крак с времето», — цитира думите на офицера от ВМС на САЩ изданието.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;