От профила на министър Даниел Митов във Фейсбук:

 

«Нека да поздравим г-н Гутериш, когото познаваме като бивш министър-председател на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците. Надяваме се, че тепърва ще работим добре с него.
България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, за да се даде възможност на Източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН.

 

 

Приключилите гласувания показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус.

 

 

Трябва да признаем откровено, че г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че и след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които й наложиха вето. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия и българското правителство беше наясно с това.

 

Именно заради това в последния момент предприехме рискован ход и направихме нова номинация в лицето на г-жа Кристалина Георгиева. За съжаление, и този кандидат не успя. Макар след изслушването си, тя получи много симпатии, е несериозно да се смята, че само за три-четири дни тя би могла да има успешен резултат още при първото гласуване. Пречки се преодоляват постепенно и чрез кампания. Бързият избор на г-н Гутериш обаче не ни даде време да се справим със задачата. За съжаление се оказа и, че уверенията на някои държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, че държат да бъде избрана жена от Източна Европа също не бяха спазени.

 

 

Трябва да кажем и нещо друго: цялата минала седмица слушахме как от опозицията ни убеждаваха, че тези индикативни гласувания нямали абсолютно никакво значение. И как тепърва започвало състезанието. Не само, че индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора.

 

 

Г-жа Бокова изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове. Още повече, че вчера й беше наложено вето от две държави — постоянни членки на Съвета за сигурност. Не знам защо нашите опоненти това го пропускат и го забравят.

 

 

В момента някои партии ползват името и авторитета на г-жа Бокова, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и умишлено забравят други.

 

 

Благодарим на г-жа Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент, влезе в състезанието и спечели официалната подкрепа на част от държавите от Източноевропейската група.

 

 

Тук искам да благодаря на тези държави, които я подкрепиха веднага – Унгария, Латвия, Полша, както и на кандидатите от Източна Европа, които се оттеглиха, но дадоха своята подкрепа за г-жа Георгиева.

 

Мога да кажа, че направихме всичко възможно. Имахме един кандидат.

 

 

Когато установихме, че той не може да бъде избран, опитахме, действахме решително и предложихме друг.

 

 

За съжаление, не успяхме и България и Източноевропейската група пропуснаха своя шанс да излъчат новия генерален секретар на ООН».

 

Коментари от читатели:

Turhan Apdula» Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване.» Ако предварително сте знае ли, че няма шанс да се разгърне кандидатурата ѝ защо е номинирана?
И други кандидати са били без шанс, но техните държави не са ги отзовали.
G Nrc HristovМитов, бате, ти си най-голямата издънка във Външно от създаването му. ОСТАВКА ! За смях ни направихте. Връщай се в университета да доучваш, студентче.
Ralitsa FilipovaГосподин Митов е едно от най-големите недоразумения в правителствата на Бойко Борисов. Не само във външнополитическо, но и във вътрешнополитическо е неподготвен, смешен и вреден. Всеки трезвомислещ човек с наблюдения, надхвърлящи дължината на собствения му нос, е наясно, че оставките са единствения почтен ход.
Alexander SimovКрайният резултат обаче отрича този псевдоанализ. Бокова е втора, КриСталина е девета. Господин Митов, това е катастрофален гаф, ваш личен и на премиера. Вместо обяснения искаме оставка!
Ivanov D. Viktor#оставка, г-н Митов, някой трябва да понесе отговорността за този резил. Позорът за държавата е пълен.
Annie TsankovaИ лъжец, освен некадърник. Чиба.
Цветанка ЦаневаКой ще поеме отговорност? Вие, Георгиева, Правителството?
Bobbie KostovМитов, не се оправдаваи като Пут…а, а си подавай отставката..много гафове направи- Сталинка, войнстващата циганка и др.,..ако не се махнете ще се повтор Февруари 2013
Blagoi Zaikov
Ivailo Spasov
Ivailo SpasovСамо мъжете могат да носът отговорност, тоя не е нито мъж нито господин,а една продажна американска п…ка !!!!!!! СРАМ да се наричаш Българин !!!!!!!!!!
Панайот ПървановМитов, ти си национален предател!
G Nrc Hristov
G Nrc HristovСледващата Ви кандидатура коя е ? Кунева за ПАПА ? #ОСТАВКА бе !
Don RodrigoНе може личната ви партийна номинация да се издъни с гръм и трясък, да остане на последно място (след едно катастрофално изслушване в ОС където й бяха направени забележки за некомпетентност и прекомерно ръкомахане, изслушване приключило с гробове мълчание) и доскорошния български кандидат с оттеглена официална подкрепа да се класира втори с най-добрия си резултат до момента и да продължаваш да твърдиш колко правилно било едно безумно и предателско решение. Нагъл сте! Оставка!
Добри Божилов
Добри БожиловДемокрацията дава на управляващите шанс да се спасят, при провал, като подадат оставка. Управляващи, които не ползват оставката, когато трябва, стигат до бесилото. Поне това сочи историята.
Boyan NikolaevТоест, Бокова, завършила втора в класирането без подкрепа и дори саботирана официално (Тафров беше уволнен за това) от държавата си, няма шанс, а Кристалина, завършила предпоследна и изпреварила единствено молдовката (Молдова е открито във война с Русия в момента, дори е необяснимо защо са издигнали кандидат), имала шанс? Оставка и се връщай, стига троши държавни пари в Холандия за разходки и почивки.
Mariana Vasileva
Mariana VasilevaБезсрамно е всичко което вършите
Valentin Savov Г-н Митов, Вие от Марс ли падате? От коментара Ви съдя, че Вие хабер си нямате за какъв резил стана българската дипломация! Каква е Бокова и какви шансове е имала е напълно друг въпрос, за Георгиева също. Проблемът е в това, че махленската политика, която водите в България, може би помислихте, че ще мине и на международно ниво. Да, ама не! Вие работихте срещу кандидата, когото първо подкрепихте, изоставихте го в самия край, като оправданието за това беше съмнението ви в шансовете му да спечели. По тази логика дайте всички да си подменят кандидатите. Това не е мач на Бистришките тигри, Г-н Митов! Дипломацията на световно ниво най-мрази непоследователността, а когато тя е срещу собствения ти кандидат, това е катастрофа за имиджа ти. Оставка Г-н министър, Вие нямате нито знанията, нито манталитета да водите външната политика на България!
Vassil Karaivanov Честито, г-н Митов! Вече сте в учебниците за дипломация! Глава «Какво никога не трябва да се прави»😉

Мирослав Иванов
Мирослав Иванов Наглост! Подайте си оставката без да е нужно да унижавате България допълнително с безмислените обяснения!

Иван Гайдаров
Иван Гайдаров Ей, боклук нещастен, 6-та е баба ти. Бокова е 4-та, аспоред Ройтерс дори 2-ра. Чети бе гнидо.

Тагове: ; ; ;