Преди парламентарните избори в Германия, които ще се проведат в първото полугодие на 2017 г., ще бъде разработен проект за адаптация на исляма към немските либерални ценности. Това на 4 октомври съобщи «Известия», позовавайки се на източник от ХДС на Германия.

 

 

С програмата за интеграция ще се занимават едновременно няколко министерства. Централната роля ще принадлежи на МВР. Но министерството на труда и социалните въпроси, както и други ведомства, също ще бъдат задействани в работата над програмата, — съобщиха медиите.

 

 

По-рано министърът на финансите на Германия и член на управляващата партия Волфганг Шойбле в статия за вестник Welt am Sonntag изрази идеята да се подкрепи «немският ислям».

 

 

Според него, той трябва да се базира на либералните ценности, такива като толерантност и свобода, които са присъщи на немската култура. Политикът признава, че нараства броят на мюсюлманите в Германия, а това е предизвикателство за страната, защото те (мюсюлманите) са «от съвсем друга култура».

 

 

Ще могат ли немските власти да реализират проекта за адаптация на мюсюлманите или това е само пиар ход в навечерието на парламентарните избори?

 

 

Доцент към катедрата на интеграционните процеси към МГИМО Александър Бурмули:

 

 

  • Изявлението за «немския ислям» е не само пиар ход, но и напомняне, че програмата вече се реализира в Германия.

 

 

Например, в немските училища преподават уроци по ислям, учителите са специално подготвени, лицензирани, те са от диаспората на мюсюлманите. Това се прави, за да се изтласкат радикалните проповедници и да се вземе контрола над религиозното образование.

 

 

На този етап е сложно да се прогнозира доколко тези мерки ще бъдат ефективни предвид настоящия миграционен взрив, при който възможностите на държавата да претопи мигрантите определено изостават от броя бежанци, който се насочват към Европа всяка година.

 

 

Но ако миграционният бум тръгне надолу и ситуацията остане под контрол в близките години, то в дългосрочна перспектива проектът за либерален граждански ислям в Германия може и да се получи. В резултат Германия методично ще адаптира исляма към европейската действителност. Такива опити се предприемат във Франция и Великобритания.

 

 

Разбира се, никой не може да гарантира, че проектът ще завърши с успех.

 

 

Голяма роля в това отношение ще изиграе факторът Турция: за Меркел е крайно важно да се запази споразумението с Анкара, която все пак филтрира голяма част от мигрантите на своя територия.

 

 

Ако споразумението се провали, а такава вероятност съществува, то тогава новата вълна мигранти е напълно гараннтирана.

 

 

(друго мнение по темата потърсете пак тук, в раздел «Статии»)

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;