Вашингтон не изпълни своята част от задълженията по споразумението за регулирането в Сирия, това е факт, — заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

 

«Вече е трудно да се отрича очевидното: именно САЩ заявиха за излизане от преговорния процес с Русия за Сирия. Не знам как може да се отрича това», — каза дипломатът.

 

Според нея, Москва отдава дължимото на Джон Кери за това, че държавният секретар на САЩ «направи максимума от възможното от своя страна», за да съдейства за реализиране на споразумението между Русия и САЩ. Заедно с това, отбеляза Захарова, «трябва да се разбира какво е дипломацията».

 

 

«Дипломацията е изработка, постигане и реализация на споразумения. За една година бяха изработени наистина много споразумения, които съдействаха за международно-правната база за решаването на сирийския конфликт. И именно чрез тази база започна придвижването към регулиране на процеса.

 

 

Но всички заинтересовани страни се сблъскаха с неизпълнение на две много важни точки. Първата — разделянето между ан-Нусра и умерената опозиция….И втората — обезпечаване на изтеглянето на силите по пътя Кастело. Ние работехме със сирийската войска. Вашингтон пое работата с опозицията, с бойците. Те не изпълниха работата си», — каза дипломатът.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;