Усъвършенстването на техническото снабдяване и модернизацията на руските въоръжени сили в северния регион предизвикват тревога в НАТО, а също сред чиновниците от Норвегия и САЩ, пише Wall Street Journal, позовавайки се на командващия силите на отбраната на Норвегия адмирал Хокон Брююн-Хансен.

 

 

Според адмирала, когото цитира изданието, руският и западният потенциал «са се приближили съвсем близо един до друг, както от времето на Студената война».

 

 

Той отбелязва още, че в момента «става дума за нови видове платформи, за нови видове сензори, за нови видове системи на въоръжение, които са значително по-гъвкави и значително по-действени от тези, които са били на въоръжение от времето на Студената война».

 

 

Според адмирала, Норвегия трябва да засили наблюдението си над новите «тихи» подводници на Русия, а също над самолетите и корабите на руснаците.

 

Чиновниците от НАТО споделят за изданието още, че те вече са активизирали военно-морските учения за «сдържането на руската агресия».

 

 

В частност, през лятото в Норвежско море са проведени маневри с участието на подводници, в които маневри са участвали осем страни-съюзници. Както отбелязва представителят на алианса, за сдържането на напрежението трябва да се предприемат дипломатически мерки, защото в дадения регион има пет членове на НАТО.

 

Както се твърди в публикувания през юли доклад на Центъра на стратегически и международни изследвания (CSIS), съюзниците от НАТО «не притежават способността да противодействат бързо на подводничарския призив от страна на Русия в голяма част от северната област на Атлантическия океан и Балтийско море».
В отчета се препоръчва внедряване на по-усъвършенствани подводници и модернизирани технологии за наблюдение над морското пространство.
Отношенията на НАТО с Москва се изостриха през март 2014 година след присъединяването на Крим към Русия. Тогава бе спряна работата на Съвета Русия — НАТО, чието първо заседание се състоя едва през април 2016 г. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не представлява заплаха за никого, но няма да остави без внимание действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.

 

Тагове: ; ; ; ; ;