Канцлерът на Германия Ангела Меркел се лиши от последните си съюзници в Европа и с това обрече страната на пълна изолация, пише Die Welt.

Акция протеста против политики Ангелы Меркель в Берлине. Архивное фото

Спорните решения на Меркел вече имат пагубни последствия за нея. Сред недоволните държави вече се формираха два лагера: от една страна — Гърция, Португалия, Испания и Италия, които не желаят повече да търпят икономическия диктат на Германия, от друга — държавите в Източна Европа, които вече не желаят да чуват за политиката на «отворените врати» и да приемат мигранти, отбелязва изданието.

 

 

Европейските лидери не се срамуват да са скептични спрямо оптимистичните прогнози на канцлера. Премиерът на Италия Ренци яростно разкритикува преминала среща на върха в Братислава, наричайки я «добър круиз по Дунава», който съвсем не може да помогне за решаването на проблемите, стоящи пред ЕС.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель во время встречи глав стран ЕС в Братиславе. 16 сентября 2016

 

Отчитайки това, доколко големи надежди възлагаше на същата среща Меркел, подобни забележки от «стария приятел Ренци» са за канцлера истински плесник, подчертава авторът.

 

 

Освен на комисията в Брюксел, Меркел няма вече на кого да разчита. Един от нейните съюзници, премиерът на Великобритания Джеймс Камерън, с който Меркел поддържаше показателна дружба, замина в историята.

 

 

Друг привърженик на нейната политика, канцлерът на Австрия Вернер Файман, бе принуден да подаде оставка заради масовата миграция.

 

 

Други политици — от Братислава до Букурещ — не разбират защо трябва да приемат у дома си тълпи от бежанци, докато в същото време гражданите на страните им са принудени да търсят работа в Западна Европа, пише изданието.

Канцлер ФРГ Ангела Меркель перед выступлением в бундестаге. Архивное фото

 

Излиза, че европейските «приятели», на които разчиташе Меркел, постепенно се превръщат в нейни врагове и много скоро пътищата на Германия и останалата Европа ще се разминат, завършва авторът на статията.

 

 

Тагове: ; ; ;