Администрацията на Обама не се съмнява, че зад неотдавнашните кибератаки над системите за регистрация на избирателите в САЩ и компютрите на Демократическата партия стоят свързани с Русия хакери. Това заяви в неделя в ефира на канал АBС старши демократът от специалния комитет по разузнаването към Палатата на представителите на Конгреса в САЩ Адам Шифф.

Шиф не обясни на какво се позовава неговата увереност. Сенаторът отбеляза, че Министерството на националната сигурност следва да разработи нови методи за защита на електронните системи от взлом.

 

 

Той също апелира Белият дом да предприеме каквито и да било ответни мерки по отношение на Русия.

 

 

«Важно е да се създаде сдържащ фактор, защото същото ще се случва все по-често, те атакуват нашите демократични институции, те крадат данните на нашите избиратели. Тези база данни нямат никаква ценност от гледна точка на външното разузнаване», — каза Шифф.

 

 

По-рано тази седмица телевизия АВС съобщи, че някакви чужди хакери са атакували системите за регистрация на избирателите в почти половината американски щати.

 

 

За случилото се бяха информирани членовете на профилните комитети в Конгреса на САЩ, а също сътрудниците от Федералното бюро за разследване и Министерството на националната сигурност.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;