Стотици мигранти, излъгани от Международната организация по миграция, че Раят е в България, заплашиха с гладна стачка. Организацията, в която членуват всички страни от ЕС, убеждавала бежанците в Гърция, че ако отидат в София, ще получават 500 евро на месец, ще имат самостоятелно жилище, право на безплатен транспорт, разказва репортерът на bTV Мария Цънцарова.

 

 

Подлъганите бежанци пристигнали миналата седмица и били настанени в центъра във „Враждебна“. Мястото било представено пред мигрантите като «рай за бежанците», като «5-звезден хотел».

 

 

Действителността, обаче, се оказала друга.

 

В центъра във «Враждебна» зрее напрежение. Мигрантите заплашват с гладна стачка. Те убедено твърдят, че се чувстват излъгани“, добавя Цънцарова.

 

 

Служители от Международната организация по миграция лъжат бежанците, че Раят е в България, за да ги накарат по този начин да се заселят в България, уж имало споразумение от миналия септември. Всяка държава от ЕС се ангажирала да помогне на Гърция и Италия.

 

Мигрантите искат да бъдат върнати обратно в Гърция, предаде БТВ.

 

 

Припомняме, че гръцките власти са им обещали по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

 

 

Ето какво представи в ефира си днес bTVМ:

 

 

Шивачът Иса и неговата съпруга Авин пристигат в България заради тези обещания. Те платили хиляди долари на трафиканти, за да избягат от войната в Сирия.

 

 

„Показаха ни снимки с безплатни апартаменти, казаха ни, че в този комплекс ще бъдем една седмица.

 

След една седмица, както ни казаха, сме щели да получим право на пребиваване за пет години с паспорт и право на пътуване. След това щели да ни настанят в къща, ще ни дадат финансова помощ за цяла година”, разказва Иса.

 

 

Таж ал Мълла и приятелите му също пристигат от Гърция по програмата за релокация.

 

 

„Показаха ни някакъв лагер, но той като хотел. Все едно 5-звезден хотел. Казаха, че има всичко, дори и спортен клуб”, сподели Таж пред БТВ.

 

 

Мигрантите показаха на репортера на националната телевизия Мария Цънцарова брошура, с която рекламират страната ни в Гърция. Същата брошура са получили Иса и Авин.

 

В брошурата пише:

 

«След като получиш статут на бежанец в периода, който може да продължи до една година, ще ти бъдат предоставени финансови помощи, с които да покриеш разходите за жилище и живот, ще ти бъдат осигурени социални услуги и здравни осигуровки, обучение на български език, социални и културни насоки (консултации), техническо и професионално обучение, покриване на разходите за транспорт и придвижване, преводачески услуги».

 

 

Според Иван Пенков, директор на Центъра за настаняване във Враждебна, не би трябвало гръцките власти да обещават подобни неща на мигрантите.

 

„Международната организация по миграцията рекламира така България пред тях”, допълва той.

 

 

България членува в Международната организация по миграция, ръководител на мисията в София е Радослав Стаменков. Според Стаменков, неговите колеги от Гърция никога не са „рекламирали” по подобен начин страната ни. Той каза в ефира на bTV, че никога не е виждал и брошурата. Самата брошура е разположена върху бланка на организацията.

 

 

Сирийците, които идват от Гърция у нас, предупредили  близките си, че тук къщи няма, няма да получават и по 500 евро на месец. Следващата бежанска група се очаква в страната ни другата седмица.

 

 

„Казаха ми следното: „Имаш на разположение 10 минути – или подписваш и се съгласяваш, или оставаш в Гърция”. Казаха ми още: „Ако останеш тук, ще останеш незаконно, без документи”, допълва Иса.

 

 

Други мигранти също се оплакаха от натиск при попълване на документите за релокация в страната ни.

 

Проблемите не спират до тук.

 

 

Веднъж подписали документите, мигрантите летят със самолет към страната ни, но още на летището биват арестувани, въпреки че трябва да бъдат посрещнати от представител на Международната организация по миграцията.

 

 

Сирийците, настанени във Враждебна, поставиха ултиматум пред директора: дават му седем дни, за да ги върне в Гърция или моментално да получат статут и парите, които са им обещани от нашите съседи.

 

 

Ако до края на седмицата нищо от това не се случи, мъжете и жените обявяват гладна стачка.

 

Международната организация за миграция (МОМ) е междуправителствена организация, основана през 1951 г. като Междуправителствен съвет за европейска миграция, който да оказва помощ при презаселването на хора, разселени по време на Втората световна война. Към април 2015 г. има 157 страни членки и 10 страни наблюдателки.

 

Официалните езици са английски, френски и испански. Седалището на МОМ се намира в Женева, Швейцария, има повече от 8 400 служители, а бюджетът ѝ за 2013 г. е 1.675 млрд. щатски долара.

Тагове: ; ; ; ;