Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа разпореждане за спиране на споразумението между Русия и САЩ за сътрудничество в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфери. Документът е публикуван на сайта на руското правителство.

 

«Във връзка с въведените от САЩ ограничения в сътрудничеството с Руската Федерация в областта на атомната енергетика…да се спре действието на споразумението между правителството на Русия и правителството на САЩ за сътрудничеството в научните изследвания и разработките в ядрената и енергийната сфери от 16 септември 2016 г.», — се казва в разпореждането.

 

 

В документа се посочва, че повод за спиране на споразумението са действията на американската страна — през април 2014 година държавната корпорация «Росатом» е получила писмо от Бюрото към Министерството на енергетиката на САЩ, в което се съобщава за спиране на сътрудничеството в областта на енергетиката във връзка със събитията в Украйна.

 

«Постоянното продължаване на санкциите срещу Русия от страна на САЩ, в областта на което влиза и спиране на руско-американското сътрудничество в областта на атомната енергетика, изисква предприемане на контрамерки по отношение на американската страна», — се отбелязва в постановлението.

 

Русия си запазва възможността да възобнови сътрудничеството, когато това бъде оправдано от гледна точка на общия контекст в отношенията със САЩ.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;