На световната сцена Русия действа подобно на великите държави от миналите столетия, това разказа професорът от университета в Бон Харалд Бирман в интервю за немската телерадиокомпания ARD.

«Настоящата световна политика напомня на ситуацията от времената на студената война, а силовата политика на XIX и началото на XX век. Путин води «голяма игра», в каквато великите държави участваха със столетия. Ние се отучихме да мислим в тези категории, особено в Германия», — каза Бирман.

 

 

Според него, охлаждането в отношенията между Русия и САЩ имат малко общо със студената война, защото студената война бе сблъсък между две идеологии. Бирман изключи вероятността от военен конфликта между двете страни.

 

 

Влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон не се случи изведнъж, отбелязва историкът. Русия отказа «мълчаливо да се примири» с господството на Запада около своите граници, а САЩ при Барак Обама провежда твърде непоследователна политика.

Московский Кремль. Архивное фото

Бирман отбеляза също, че САЩ вече не са абсолютен лидер в международната политика: по време на управлението на Обама на световната арена се е появил вакуум, който е запълнен от други играчи.

 

 

Москва, според историка, има основания да заяви, че е станала «важен и страшен» играч, участващ в решаването на световните проблеми.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;