Нападението над хуманитарния конвой на ООН и Сирийския арабски Червен полумесец на 19 септември е било «добре подготвена инсценировка», това следва от предварителните изводи на независимите експерти към целевите групи на Международната група за подкрепа на Сирия.

 

 

Експертите извършиха сравнителен анализ на снимките и видеоматериалите от нападението, достъпни от медиите, а също разгледаха видеото, заснето от съпровождащия конвоя руски безпилотен самолет. На видеото присъства «автомобил с гранатомет, който се вижда отчетливо и е с голям калибър», който автомобил «се придвижва под прикритието на хуманитарния конвой», отбелязват експертите.

 

 

«Урм Ал-Кубра се намира на територия, контролирана от терористите от «ан-Нусра», територията е отбелязана като район, в който има голяма концентрация на джихадисти. Ако разгледате военните отчети от 19 септември, то ще откриете, че на същото това място, в същото това време бойците от «ан-Нусра» са предприели широкомащабно настъпление в посока Алепо, подкрепено от масиран артилерийски огън, танкове и реактивни системи за залпов огън», — се казва в документа.

 

Сгоревший в результате обстрела грузовик гуманитарного конвоя ООН в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо. 20 сентября 2016

Експертите отбелязват, че анализът на снимките показва, че става дума за инсценировка на нападение: кабината на един от автомобилите от конвоя е останала незасегната и «няма следи от близък взрив — следи от осколки или пробойни, пострадал е само товарът, той е бил изгорен».

 

 

Освен това, краищата на пробойните при поразените от осколки камиони са покрити с ръждив цвят, а пътното платно е идеално, без дупки, ако става въпрос за въздушен удар, то «цялата повърхност на пътя трябваше да има такива участъци», — подчертават експертите.

Те отбелязват и това, че поразяването на камионите от конвоя не съответства на това, което е налице при въздушни удари: взривната вълна и ограниченото пространство поне биха преобърнали камионите и кашоните с товар, а избухването на снарядите би оставило осколки на стените на домовете наоколо.

На месте обстрела гуманитарного конвоя ООН в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо. 20 сентября 2016

Съдейки по снимките, от камионите е излетял само брезента, покривите са останали непробити, картонените кашони са останали на местата си, а на стените на домовете няма нито една пукнатина. Освен това, нито един кашон няма следи от малки камъчета, които обикновено има след взрива на неголям заряд.

 

Странна за експертите е самата взривна яма, появила се уж след въздушния удар: «Централната част на ямата привлича обектите, вместо да ги разпръсква. Това да не е Черна дупка?».

 

 

«Правейки изводите от тази предварителен анализ, може да се каже, че имаме работа с добре подготвена инсценирана атака»,  се подчертава в доклада.

 

 

Дипломатическият източник, близък до целевите групи към Международната група за подкрепа на Сирия, коментирайки изводите на експертите, отбеляза, че докладът е бил представен на заседанието на целевите групи и предаден за запознаване на представителите на САЩ, «които изразиха своето несъгласие с изводите».

Съвместният конвой на Сирийския арабски Червен полумесец и хуманитарните организации към ООН бе обстрелян на 19 септември в района на Алепо. От 30 камиони 18 бяха унищожени, загина един сътрудник на Сирийския арабски Червен полумесец и още минимум 20 мирни граждани.
Министерството на отбраната на Русия заяви, че в момента на атаката на конвоя в този район се е намирал безпилотен самолет на коалицията на САЩ, който може да е нанесъл удар по наземните цели.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;