САЩ блокираха в Съвета за сигурност към ООН руското изявление по повод обстрела на посолството на Русия в Дамаск.

Флаг Сирии на улице Дамаска. Архивное фото

 

Москва във вторник предложи на Съвета за сигурност да се обсъди атаката на терористите над сградата на дипломатическата мисия на Русия в Дамаск, която бе подложена на минометен обстрел.

 

 

Лондон и Киев на страната на Вашингтон

 

 

Москва внесе за разглеждане в Съвета за сигурност стандартен документ, който се приема при нападения над дипломатически представителства.

 

В резултат на това, американската делегация посрещна с голямо недоволство документа, опита да вкара в него «странични елементи», разказват руските дипломати.

 

 

«Американците тромаво насъскаха англичаните и украинците. Това доказва за тяхното вопиющо неуважение към Виенската конвенция за дипломатическите отношения», — се казва в изявлението на постоянното представителство на Руси към ООН.

 

 

Моралните устои са разклатени

 

 

 

 

Руските дипломати припомниха, че Москва винаги е подкрепяла подобни изявления, които касаят престъпления срещу дипломатически мисии.

 

 

«Налага се да констатираме, че моралните устои на някои наши колеги в Съвета за сигурност сериозно са разклатени», — заключи постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин.

 

 

Дипломацията е под заплаха

 

Инцидентът с посолството на Русия в Дамаск се случи на 3 октомври 2016 година. Терористите изстреляха по сградата на руската мисия в Дамаск три снаряда, един от който се взриви близо до жилищния комплекс на дипломатите.

 

 

По данни на руското МВнР, обстрелът е бил произведен от страна на предградието на сирийската столица, която територия се контролира от джихадистите от «Джебхат ан-Нусра» и «Файлак ар-Рахмана».

 

 

МВнР на Русия нарече обстрела резултат от «действията на тези, които, подобно на САЩ и някои техни съюзници, провокират продължаването на кръвопролитния конфликт в Сирия, заигравайки с терористи и екстремисти от различни цветове».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;