Правителствената информационна служба съобщава, че премиерът Борисов и върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще обсъдят мигрантската криза, прилагането на споразумението между ЕС и Турция, както и въпроси, залегнали в дневния ред на провеждащата се в белгийската столица конференция за Афганистан.

 

Съобщението за работната визита на премиера дойде снощи от Министерски съвет, а срещата с Могерини не беше заложена предварително в програмата й, съобщава БНР.

 

В неделя Бойко Борисов предупреди, че ще изтегли българския военен контингент от Афганистан, ако правителството в Кабул не приеме реадмисията. В същия ден такова споразумение за мигрантите бе договорено от европейските дипломати, а от снощи е публикуван и текстът му. Властите обещават да приемат обратно депортираните от ЕС афганистанци. В замяна, на днешната донорска конференция в белгийската столица, Афганистан очаква нови ангажименти за над 1 млрд. евро финансиране на икономиката му. България ще бъде представлявана на конференцията от външния министър Даниел Митов.

Тагове: ; ; ; ;