Министерството на вътрешните работи на Египет, съобщи на 4 октомври за ликвидирането на един от високопоставените лидери на ислямската асоциация » Мюсюлмански братя».  В престрелката е бил убит и друг представител на забранената терористична групировка.

 

 

 

 

24

 

 

 

Египетските спецотряди са ликвидирали член от висшето ръководство на » Мюсюлмански братя», 61-годишният Мохамед Камал, ръководещ военното крило на организацията, и още един лидер Ясер Шехат, съобщава  Reuters.

 

По данни на вътрешното министерство на Египет, в апартамент, намиращ се в един от районите на Кайро, е била проведена спец операция, след като е станало известно, че апартамента се ползва като щаб-квартира от главатарите на ислямистката организация.

 

 

В понеделник, » Мюсюлмански братя» съобщиха в своите профили в социалните мрежи ( терористите много си падат по социални мрежи) за изчезването на лидера Камал, без да посочват други подробности. Колегите от агенция  Reuters са опитали да получат коментар от групировката, но безуспешно.

 

 

 

В съобщенията на министерството на вътрешните работи на Египет се отбелязва, че Мохамед Камал е бил задочно осъден на 10 години затвор за » нападение на гражданин и насилствено отнемане на свобода на човек в щаб-квартирата на Партията за свобода и справедливост», възникнала като политическо крило на » Мюсюлмански братя».

Камал е с доживотна присъда( задочна) по двете точки от обвинението, добавиха от ведомството.

 

Мохамед Камал е част от висшето ръководство на организацията » Мюсюлмански братя», и един от най-значимите й лидери. Той е отговорял за дейността на висшия административен комитет, известен още като комитет по връзки с младежта.

През май 2016 Камал се оттегля от там, тъй като срещу неговата дейност са се изказали други висши ръководители от организацията.

 

 

» Мюсюлмански братя»- е едно от най-старите ислямистки движения в Близкия Изток. За Египет, това е основната опозиционна сила, заявяваща привързаността си към мирна дейност в противовес на събитията от 2013, които в асоциацията са наричани» военен преврат».

 

 

 

 

An image grab taken from Egyptian state TV shows Egyptian Defence Minister Abdelfatah al-Sissi delivering a statement on July 3, 2013 as the army unveils a roadmap for Egypt's political future, with state media reporting that the plan sets a tight schedule for new elections. A top aide to Egypt's President Mohamed Morsi slammed what he called a "military coup" as an army ultimatum passed and the security forces slapped a travel ban on the Islamist leader AFP PHOTO/EGYPTIAN TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EGYPTIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

 

 (Кадър от изявлението на министърът на отбраната на Египет, 3 юли 2013, който обяви свалянето на президента Мусри)

 

 

 

 

Припомняме, че преди 3 години в Египет с вълната на масово недоволство беше свален от власт, от армията президента Мохамад  Морси, победител в президентските избори като представител на политическото крило на » Мюсюлмански братя».

След преврата първият демократично избран държавен глава и още няколко лидери на ислямистката асоциация са арестувани от новата власт, с обвинения в подстрекателство към насилие и кръвопролития.

Египетския съд през 2013 забранява всякаква дейност на асоциацията » Мюсюлмански братя», а през декември същата година правителството на Египет обявява и радикалната партия за терористична.

След свалянето на Морси в Египет започват стълкновения между правителствените войски и поддръжниците на

» Мюсюлмански братя».

През декември 2011 година партията на » Мюсюлмански братя» побеждава в първия тур на парламентарните избори, събирайки 40%  от гласовете, а по-късно, през юни 2012, лидерът й Морси става президент на Египет.

В Русия религиозно-политическата асоциация » Мюсюлмански братя» през февруари 2015 влезе в изготвения от ФСБ списък, на организации, признати за терористични и забранени на територията на Руската Федерация.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;