Eкспертите от ВМС на САЩ споделиха кои системи от арсенала на руския военно-морски флот считат за най-опасни, пише «Известия» , позовавайки се на директора на Института за изучаване на морския потенциал на Русия проф. Майкъл Петерсън.

Атомная подводная лодка проекта 885 Ясень

Както отбелязва Петерсън, най-опасни в САЩ считат подводниците «Ясен», фрегатите от проекта 22350 «Адмирал Горшков», а също ракетите «Циркон» и «Калибър».

 

 

Експертът обяснява, че докато разработването на надводната част от ВМФ на Русия се възприема като елемент от отбранителната система, появата на такава «мощна и опасна» подводница като «Ясен» е повод за сериозна тревога от страна на Вашингтон.

 

Професорът подчертава също, че руският ВМФ понастоящем е достигнал качествено ново ниво на развитие и САЩ трябва да го проучат щателно.

 

«Независимо от трудностите, които виждахме в предишните десетилетия, руският ВМФ по нивото на подготовката на личния си състав и технологичния потенциал е достигнал ниво, което му позволява да съперничи на всеки флот по света», — заключи Петерсън.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;