Санкциите срещу Дамаск бяха въведени постепенно, започвайки от 1979 година, когато Вашингтон заяви, че страната спонсорира тероризма.

 

 

Но най-строгите ограничения спрямо Сирия бяха въведени през 2011 година, когато в страната започна въоръженият конфликт.

 

 

На 11 май 2004 година президентът на САЩ Джордж Буш в съответствие с приетия от американския конгрес «Закон за отговорността на Сирия» въведе срещу страната редица икономически санкции. Буш обвини сирийското ръководство в подкрепа на тероризма, в окупацията на Ливан, в действието на програми за създаване на оръжия за масово унищожение, а също в подронване усилията на международната общност за стабилизиране на Ирак.

 

 

През април-май 2006 г. ограничителните санкции на САЩ срещу Сирия отново бяха разширени.

На 14 февруари 2008 година Джордж Буш подписа разпореждане за разширяване на санкциите, което блокира собствеността на високопоставени официални лица от правителството на Сирия и свързаните с тях лица на територията на САЩ.

 

 

На 29 април 2011 година САЩ въведоха едностранни санкции по отношение на редица сирийски чиновници и държавни структури, които, според американската администрация, нарушават правата на човека в тази страна. Санкциите бяха отговор на потушаването на започналите в Сирия антиправителствени протести.

 

 

На 18 юли 2012 година след терористичния акт в сградата на Службата за национална сигурност на Сирия в Дамаск, където загинаха и бяха ранени няколко ръководители на силовите части на страната, САЩ отново разшириха санкционния списък към арабската република.

 

 

През юни 2013 година САЩ смекчиха санкциите към Сири, за да могат да подкрепят сирийската опозиция.

 

 

През май 2014 година президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че продължава с година действието на санкциите срещу Сирия. В частност, продължава забраната за експорт и реекспорт на редица сирийски стоки, САЩ продължиха блокирането на активите на редица сирийски чиновници.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;