В Сирия вече е разположена батарея на зенитната ракетна система С-300, заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

 

Според него, задачата на комплекса е да обезпечи безопасността на военно-морската база в Тартус и намиращите в крайбрежната зона кораби от МВФ на Русия от възможните заплахи от въздуха.

 

Конашенков добави, че не е ясно защо разполагането на С-300 в Сирия предизвиква припотяване у Запада.

 

«Припомням, че С-300 е само отбранителна система и не представлява заплаха за никого. Нещо повече, по-рано, както ви е известно, в региона бе разположена аналогична система — комплексът «Форт», с който е снабден гвардейският ракетен крайцер от Черноморския флот «Москва», — подчерта той.

Военнослужащий у зенитно-ракетной системы С-300. Архивное фото

По-рано за това, че Русия е разположила в Сирия най-новите си системи за ПВО С-300ВМ  (SA-23 Gladiator по терминологията на НАТО), съобщи телевизия Fox News, позовавайки се на три неназовани източника от Вашингтон.

 

 

Възможностите на системата включват прихващане на самолети и крилати ракети, които са на въоръжение във САЩ. По данни на Fox News, елементите от  С-300  се намират «в доковете» на руската база в Тартус, компонентите на системата на този етап не са монтирани.

 

 

Всъщност, вече май са монтирани, щом за това обяви Конашенков.

 

Тагове: ; ; ;