САЩ считат, че Русия е разположила в Сирия най-новите си системи за ПВО С-300ВМ (SA-23 Gladiator по терминологията са НАТО), съобщи Fox News, позовавайки се на три неназовани източника от САЩ.

Глава МИД РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри. Архивное фото

Възможностите на тази система включва прихващането на самолети и крилати ракети, които са на въоръжение в САЩ, уточнява телевизията. По данни от американски източници, които цитира  Fox News, елементите на С-300 се намират «в доковете» на руската база в Тартус. Компонентите на системите на този етап не са монтирани, твърди американското разузнаване, уточнява  Fox News.

 

 

На въпроса, срещу кого могат да се насочат подобни системи, представителите на САЩ отговарят саркастично, припомняйки, че терористичните групировки в Сирия нямат самолети и крилати ракети.

 

 

В миналото САЩ не изключваха военни действия  срещу Дамаск. На фона на прекратяване на сътрудничеството на Вашингон с Русия в Сирия в американските медии се появи информация, че сред «запасните» варианти, които разглежда американската администрация, има и удари по сирийски военни обекти.

 

 

В понеделник представителят на държавния департамент Джон Кирби заяви, че САЩ прекратяват двустранното сътрудничество с Русия по примирието в Сирия и остават само военните канали за предотвратяване на конфликти във въздушното пространство.

 

 

Както заяви МВнР на Русия, изявлението на държавния департамент е предизвикало дълбоко разочарование, Москва призовава Вашингтон още веднъж да оцени ситуацията и това, в каква светлина ще се представи САЩ пред света. Ако Сирия стане обект на нови удари на терористите, вината за това ще легне върху Щатите, заявиха от външното министерство на Русия.

 

 

МВнР на Русия заяви още, че САЩ не са успели да изпълнят ключовите си обещания по сирийското регулиране, а отговорността за това се опитват да прехвърлят върху Москва.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;