След въвеждането на единната европейска валута през 1999 г. еврото се превърна в тежко бреме за страните с недостатъчно силна икономика. Така те се превърнаха в зависими от по-влиятелните и богати съседи, а главен инструмент за този натиск стана Европейската централна банка. Авторите на филма «Евродиктат» разкриват механизмите, позволяващи на Брюксел да провежда подобна политика и дори да сменя неудобните правителства.

 

 

Не всички са успели да забележат, че Европейската централна банка се превърна от регулатор на финансовата система в името на процъфтяването на всички жители на ЕС в защитник на интересите на Брюксел и крупните частни банки..Днес ЕЦБ изпълнява успешно точно тази функция.

 

 

Филмът на RT разкрива някои механизми, които предопределят могъществото на Европейската централна банка.

 

 

Например, икономиката на държавата е наред и всички са готови да й предоставят кредит. С разширяването на диапазона между лихвата по държавния дълг и лихвения процент в икономиката на друга държава, се повишава вероятността от банкрут.

 

 

При подобна ситуация вече никой не желае да предоставя на държавата кредит, защото рисковете са прекалено високи.

 

 

Така в резултат на финансовите маневри на ЕЦБ Италия е на прага на банкрута.

 

 

След намесата на Германия, Франция и ЕЦБ в икономиката на Италия се стигна през ноември 2011 година до оставката на премиера на страната Силвио Берлускони.

 

Премиерата на филма гледайте във вторник, 4 октомври, на сайта на RT.

 

 

 

 

Тагове: ;