Вашингтон обвини Москва в присвояване на заслугите на международната коалиция в Сирия. Постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин назова позицията на САЩ «нетактична».

Российский истребитель Су-34 совершает взлет на авиабазе Хмеймим в Сирии. Архивное фото

С обвинения по адрес на Москва се изяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест. Неговото изявление прозвуча на фона на решението на Вашингтон да прекрати сътрудничеството си с Москва в Сирия. МВнР на Русия изрази своето разочарование по повод позицията на САЩ, обяснявайки я с неспособността на американците да изпълнят обещанията си, свързани със споразумението за регулирането на конфликта.

 

 

Позицията на САЩ  «всички останали»

 

 

Гръмкото изявление бе направено от прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест. Според него, за последните седем месеца ВКС на Русия не са постигнали «нито една цел в борбата срещу ИД» в Сирия.

 

 

«Вместо това им се наложи да заявяват, че точно те са осъществили успешните операции, които бяха проведени от САЩ и нашите партньори в коалицията», — отбеляза той, отказвайки да подплати твърденията си с конкретни примери за «присвояването» на заслугите от страна на Москва.

 

 

Представителят на администрацията на САЩ също предупреди, че търпението на САЩ относно руската операция в Сирия е стигнало до предела си. Той спомена, че позицията на Вашингтон се споделя от «всички останали».

 

 

Според Ърнест, режимът на Башар Асад в Сирия в момента се подкрепя само от Русия и Иран.

 

Меко казано «нетактичност»

Технический персонал обслуживает российские самолеты СУ 34 в аэропорту Хмеймим в Сирии. Рекадрированный

Думите на спикера на Белия дом по-късно бяха коментирани от постоянния представител на Русия към ООН Виталий Чуркин. Според дипломата, изявлението на Джош Ърнест следва да се разглежда «меко казано като нетактичност».

 

 

Операцията на ВКС на Русия в Сирия започна на 30 септември миналата година. За това време руските самолети извършиха няколко хиляди бойни полета, унищожавайки значителни сили на терористите.

 

 

Руските пилоти успяха да нарушат снабдяването на метежниците с боеприпаси…

 

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;