Тежката икономическа и хуманитарна ситуация в Сирия в голяма степен е резултат от санкциите на САЩ и ЕС, въведени срещу арабската република в различни сфери. Това стана ясно от документите на ООН, които са на разположение на The Intercept.

 

 

В доклада на ООН, а също във вътрешната кореспонденция на служителите на организацията, чието съдържание разкрива в статията си  The Intercept, се съобщава, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Сирия нанасят вреди на мирните жители и усложняват работата по оказване помощ на страната, в която се водят военни действия.

 

 

В доклада на ООН, който е в размер на 40 страници, пуснат още през май, но станал достояние на обществеността една сега, се съобщава, че ограниченията на САЩ и ЕС по отношение на Сирия са «eдни от най-мащабните санкции, които са въвеждани когато и да било».

 

Антисирийскийските мерки дестабилизират ситуацията в страната, която преди началото на военните действия през 2011 година си беше абсолютно самодостатъчна, отбелязва The Intercept.

 

 

Сега Сирия зависи силно от доставката на медикаменти, продукти, гориво и резервни части, които се доставят трудно в резултат на ограничителните мерки на Вашингтон.

 

Според данните от доклада, приетите от САЩ мерки усложняват доставката на хуманитарна помощ. Тези ограничения са направили практически невъзможни паричните преводи от и за Сирия, лишавайки по такъв начин от възможност групите за подкрепа да плащат заплати или да извършват покупки «в територии, контролирани както от държавата, така и в окупираните части на страната».

 

 

По такъв начин в Сирия се е появила сива система, позволяваща превеждането на пари, от нея в момента се възползват представителите на Ислямска държава и Фронт ан-Нусра, съобщава изданието.

 

 

Търговските ограничения забраняват вкарването в Сирия на стоки, ако минимум 10 % от тях са били произведени в САЩ. Това означава, че доставката на много стоки се усложнява.

 

«Организациите, които искат да окажат помощ и се опитват да заобиколят това правило, трябва първо да подадат заявка за специален лиценз, който е трудно да се получи заради бюрократични бариери, за чието преодоляване трябва да се наемат скъпоструващи юристи, чийто хонорари превишават цената на вкарваните стоки», — съобщава изданието, позовавайки се на доклада.

 

 

Във вътрешната кореспонденция на служителите на ООН, притежание вече и на The Intercept, има обвинения към САЩ и ЕС за недостига на продукти в Сирия.

 

 

«Санкциите съдействаха за увеличаване цените на горивото и занижаване производството на пшеница с 40 % в сравнение с 2010 година, което доведе до ръст на цените на брашното с 300 %, на ориза — с 650 %», — съобщава изданието, позовавайки се на писмо на един от високопоставените служители на ООН.

 

В неговото писмо се съобщава също, че санкциите са били «главният фактор» за разрушаването на сирийската здравна система.

 

 

Заводите за производство на лекарства, които не са унищожени по време на военните действия, са принудени да спрат работата си, защото липсват суровини.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;