Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че неговият опонент в президентската надпревара Хилъри Клинтън трябва да попадне в затвора.

 

 

Това заяви Тръмп по време на речта си пред симпатизанти в събота вечерта в град Манхейм, щата Пенсилвания. Пълният запис на речта му е публикуван тук —  News Universe.

«Тя беше замесена в толкова скандали и беше уличена в лъжа многократно. Но най-лошото нещо, на което съм свидетел като гражданин на САЩ, се случи миналата седмица, когато директорът на ФБР се опита да обясни как тя е избегнала това, което е избегнала. Защото тя трябва да е в затвора. Позволете ми да ви кажа, тя трябва да е в затвора», — каза Тръмп по повод скандала с частната електронна кореспонденция на Клинтън в битността й на държавен секретар на САЩ.

Тръмп отбеляза, че редица средства за масова информация напълно прикриват Хилъри. В частност вестниците New York Times, Washington Post и CNN, последният «е телевизионната мрежа на Клинтън», заяви милиардерът.

Трамп Клинтон обморок
Горе виждате: Търмп пародира физическото неразположение на Клинтън
Според Тръмп, в скандала с кореспонденцията «Клинтън първоначално бе считана за виновна, а после тръгна серия от лъжи».
«33 000 електронни писма бяха изтрити, избелиха ги, промиха ги с киселина…», — отбеляза Тръмп.
Екс-държавният секретар Клинтън е критикувана за използването на частния й пощенски сървър за държавната секретна поща, което теоретически й позволява да скрива служебната кореспонденция от очите на обществеността и едновременно подлага на заплаха от взлом секретните данни.
При това Клинтън заяви, че е отстранила около 30 хиляди електронни писма.
Директорът на ФБР Джеймс Коми през септември заяви, че бюрото няма да започне наказателно дело срещу нея, защото «тук няма наказателен компонент».
В доклада си ФБР също констатира, че не е възможно да се изследват мобилните устройства, с които Клинтън е водила кореспонденцията си, защото те може да са изгубени. ФБР също обнародва части от разпита на Клинтън, по време на който държавният секретар многократно казва, че не помни, опитвайки се да обясни, защо не е спазвала служебните правила при работата си със секретни държавни данни.
Това, че не помни нищо, Клинтън обясни със сътресението на мозъка, получено преди четири години.
Кандидат в президенты США республиканец Дональд Трамп. 27 сентября 2016 год

 

На 24 септември Коми заяви, че Клинтън в битността й на държавен секретар е проявила «крайна небрежност» по отношение на секретната информация. ФБР публикува 189 страници от материалите за «пощенското дело», от които става ясно, че по време на едно от пътуванията си в Русия помощникът на Клинтън в нарушение на всички правила е внесъл в хотелската й стая чантата със секретните книжа. След като Клинтън и помощникът й напуснали стаята, сътрудниците от дипломатическата охрана открили там документ, който бил държавна тайна.

 

 

В резултат от разследването спрямо Клинтън няма повдигнато нито едно обвинение, но скандалът повлия негативно на нейната популярност в навечерието на изборите.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;