По време на войната в Ирак Министерството на отбраната на САЩ са били в сътрудничество с PR-агенцията Bell Pottinger, която се занимавала с негативната пропагандна дейност на терористичната организация «Ал-Кайда», в това число с разпространението на фалшиви видео клипове, съобщава вестник Daily Beast.

Според резултатите от разследването на Бюрото за разследваща журналистика, Пентагонът е платил на Bell Pottinger около 540 милиона долара за тиражиране на информация за войната в Ирак в периода от 2007 до 2011 г. Според видеоредактора на PR-компанията Мартин Уелс, в задълженията на фирмата са влизала три типа задачи: производство на телевизионни реклами, представящи «Ал-Кайда» в негативна светлина, създаване на фалшиви новинарски сюжети, уж излъчени от арабски телевизии, а също публикуване на фалшиви видео клипове, пропагандиращи дейността на «Ал-Кайда».
Американските военни подхвърляли CD-та с фалшивите клипове за «Ал-Кайда» по време на провеждането на рейдовете си.
«Когато те провеждат обиски в домовете и разровят всичко в търсене на нещо, случайно да открият това CD», — цитира вестникът думите на Уелс.
После военните проследявали IP-адреса на тези, които гледали дисковете. Освен Ирак, дисковете били проследявани в Иран, Сирия и дори в Америка.

 

По данни на Уелс, в Ирак сътрудниците на Bell Pottinger са работили рамо до рамо с американските военни и разузнавачи във военната база Camp Victory, разположена в Багдад.

 

 

Компанията е докладвала за резултатите от работата си в Пентагона, ЦРУ и Съвета за национална сигурност на САЩ.

 

 

Уелс описвал работата в тази база като «шокираща, отваряща очите и променяща живота».

 

Теракт в Нью-Йорке. 11 сентября 2001 года. Архивное фото

Както се съобщава, Бюрото е проследило работата на Bell Pottinger в Ирак чрез договорите с Министерството на отбраната на САЩ, докладите от Службата на генералния инспекторат към МО на САЩ, корпоративните документи на PR-компанията, публикациите на военните специалисти и интервютата с тези, които са работили по време на информационната операция в Ирак.

 

 

В Ирак са работили около 300 служители на Bell Pottinger, болшинството от тях са били граждани на Великобритания и Ирак.

 

 

Пентагонът потвърди сътрудничеството с Bell Pottinger в рамките на информационните и психологически операции на САЩ в Ирак, заявявайки, че материалите, създадени от компанията, са  «правдиви».

 

 

Според информация от изданието, Ирак е бил източник на печалба за много PR-агенции. В периода от 2006 до 2008 г. там са работили около 40 компании, занимаващите се производството на видео, билбордове, реклами и провеждането на допитвания до общественото мнение.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;