На 28 септември конгресът на САЩ преодоля ветото на Обама и прие закон, позволяващ на роднините на жертвите от терористичните атаки от 11 септември 2001 година да започнат съдебни дела срещу Саудитска Арабия. На основание на този прецедент група активисти от Ирак заявиха за намерението си да получат компенсации от Вашингтон за нахлуването в страната им през 2003 година.

 

Акт 9/11 против США: Ирак потребует у Вашингтона компенсацию за вторжение

 

Активистите от Ирак заявиха за намерението си в ефира на телевизия «Ал-Арабия».

 

 

Според тях, «парламентът на страната може да поиска компенсация от САЩ за нахлуването на американските войски в Ирак, когато бе свален Саддам Хюсеин».

 

 

Активистите заявиха, че ако гражданите на САЩ имат право да потърсят компенсации от отделни лица, а също от чужди държави, в съответствие с акта 9/11, то гражданите на Ирак също заслужават това.

 

 

Групата призова към «детайлно разследване на убийството на граждани на Ирак, загубата на собственост, а също случаите на издевателства и други нарушения на правата на иракчаните от страна на американските войски».

 

 

По-рано бе съобщено, че вдовицата от САЩ Стефани Рос Десимон, изгубила съпруга си по време на терористичния акт от 11 септември 2001 годна, е първата, подала съдебен иск срещу Саудитска Арабия веднага след приемането на закона, разрешаващ на семействата на жертвите от терористичните атаки от 11 септември да съдят кралството.

 

 

Припомняме, че на 28 септември конгресът на САЩ, въпреки ветото на президента Барак Обама, прие закон, разрешаващ на семействата на жертвите на терористичните атаки от 11 септември 2001 година да подават на съд Саудитска Арабия по силата на това, че непосредствените извършители на атаките са били граждани на кралството.

 

 

Обама на свой ред заяви, че решението на конгреса не е неочаквано за него.

 

 

«Това е опасен прецедент. Така изведнъж ние ще се окажем отговорни за всичко, което правим по целия свят. Ще се окажем субекти на частни съдебни искове, от които често последствията ще са неизвестни», — заяви американският лидер.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;