Дипломатическият корпус на САЩ се опасява, че в случай на избирането на Доналд Тръмп за президент, постът посланик на САЩ в Русия може да бъде зает от един от съветниците на кандидата от Републиканската партия, съобщи в понеделник вестник Politico.

 

 

«Симпатията на Тръмп към Русия е особено тревожна за дипломатическия корпус»,  пише изданието.

 

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп. Архивное фото
Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон фотографируется со своим сторонником в штате Огайо

 

Както подчертава изданието, без съгласието на републиканците демократите не могат да постигнат процедура по даване на показания на свидетели, които биха могли да разкажат повече за Тръмп и за връзките с Русия, които му се приписват. Изданието отбелязва, че при положение, че президентската надпревара набира обороти, републиканците «не горят от желание да инициират каквито и да било разследвания по отношение на своя кандидат». Те продължавали да критикуват кандидата от Демократическата партия Хилъри Клинтън по повод нейната електронна поща, независимо от това, че официалното разследване е завършило.

 

 

По-рано ръководителят на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт подаде оставка, защото вестник New York Times го обвини в бизнес-връзки с Русия, което в настоящата ситуация на двустранните отношения автоматично се счита в САЩ за компрометираща информация.

 

 

Медиите активно обсъждат също, че тесни връзки с Русия има и съветникът на Тръмп по външната политика Картър Пейдж.

 

 

Пейдж е инвестиционен банкер, който е построил кариерата си на база сделките с Русия и компанията «Газпром».

 

 

Както припомня Daily Beast, през юли тази година той се е срещал в Москва с руски чиновници. За връзки с Русия се обвинява и самият Тръмп, който има бизнес-интереси по целия свят, но няма активен бизнес с Русия.

 

 

Официален Вашингтон подозира Русия в опити да повлияе върху изборите в САЩ, както и в това, че тя стои зад многобройните хаквания на компютри в американски учреждения, изборни комисии и Демократическата партия. ФБР разследва хакерските атаки, но отказва да съобщи води ли се разследване по отношение обкръжението на Тръмп.

 

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков на свой ред заяви, че обвиненията към Русия са абсурдни.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;