Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ, вицепрезидентът ѝ ще бъде вицеадмирал Пламен Манушев. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че двамата влизат в президентската битка като партийни кандидати. Номинациите им бяха официално обявявени на пресконференция в НДК.

 

«Разгледахме доста кандидати — включително и аз. Ако сега тръгна, бих бил дезертьор. За мен би било добре, но за хората — не. В ГЕРБ има много рейтингови играчи. Моето политическо дълголетие е силата на ГЕРБ, а не постът. След мене идваше Фандъкова — тя спечели от раз. Дори опонентите го знаят. И страхът от нея е голям. Тя действително се доказа като кмет», подчерта Борисов, съобщи «Гласове».

 

«След това Томислав Дончев. Той ми е най-лесният човек за работа», коментира още лидерът на ГЕРБ преди да обяви номинацията на Цецка Цачева.

 

«Крайно време е да имаме една майка на нацията. Г-жа Цачева е юрист и парламентарист. Тя отговаря най-много на основните изисквания за президент», заяви Бойко Борисов по време на официалното представяне на кандидат-президентска двойка на партията.

 

«Основна функция на президента е да познава перфектно законодателството.Ние сме поемали ангажименти пред обществото, ние сме агитирали да изберат кмет, да изберат депутат и когато вадиш една подобна фигура,в случая две се създава вакуум. Това води до избори след това в дадено населено място», каза Борисов и обясни, че счита, че това също трябва да бъде отчетено. „Искам да благодаря на Изпълнителната комисия, разбрах, че можете да пазете тайна», подчерта Бойко Борисов.

 

 

«Г-жа Цачева е два мандата председател на НС. Тя разбира най-много проблемите на президентството. Тя и сега изпълнява тази функция да работи с всички партии. В това отношение не виждам кой е по-подготвен. Ако сега я накарам да пилотира самолет… Не е правилно да се рискува животът на хората. Не виждам кой е по-подготвен от нея. Тя е обиколила света. И мисля, че без претенции от някого е защитавала прекрасно България. Да, не е подготвена във военната област, но сме обсъдили на всички нива това. Ние сме, за разлика от другите, отговорни», коментира още Бойко Борисов кандидатурата на Цачева.

 

По думите на Борисов най-добрият кандидат за вицепрезидент е вицеадмирал Пламен Манушев, който бил информиран в последния момент, че ще го номинират за отговорния пост.

 

Премиерът мотивира кандидатурата на Манушев с подготовката му във военната сфера, каквато Цачева няма. Освен това той бил одобряван от гражданската квота.

 

Тагове: ; ;