Вашингтон се подготвя за военна битка, за да запази световната си хегемония. Точно така може да се оцени изявлението на ръководителя на Пентагона Аштън Картър, че през 2020 година 60 % от задграничните военно-морски и военно-въздушни сили на САЩ ще бъдат базирани в Тихия океан.

 

 

«Министерството на отбраната насочва в региона допълнително десетки хиляди военнослужещи. Ще разположим в Азиатско-тихоокеанския регион към 2020 година 60 % от своите военно-морски и военно-въздушни сили, дислоцирани зад  граница…Започнахме прегрупирането на морската пехота чрез прехвърлянето от Окинава към други точки в Австралия, на Хаваите и Гуам», — заяви Картър по време на речта си пред военнослужещите в Калифорния.

 

 

С каква цел САЩ прехвърлят войската си в Азиатско-тихоокеанския регион, при това в такова количество? Срещу кого са насочени американските войски там?

 

 

Очевидно, причината за това е постоянното нарастващата мощ на Китай.

 

 

Именно КНР, според Вашингтон, е главната заплаха, а съвсем не Русия или Ебола. И това не е изненада.

 

 

Има достатъчно интересна конспиративна версия, че влиятелният финансов клан на Ротшиилд отдавна работи над прехвърлянето на активите си в Китай. В потвърждение на тази версия са срещите на китайски ръководители с британски, предаването на Хонконг под юристдикцията на Пекин (пазарите и банките останаха на острова). Версията твърди, че скоро ни очаква кулминацията в борбата между Ротшилд с Рокфелер, които искат да запазят световното лидерство на САЩ.

 

 

Но дори да отхвърлим цялата конспирология и да не влизаме в тънкостите на финансовите групи, не може да не видим очевидното — стагнацията на Запада и бурното развитие на Изтока.

 

 

 

Покупателната способност на Китай надмина САЩ още миналата година. А това трябваше да се случи след няколко години. И още: САЩ имат колосален външен дълг, а финансовата система, базирана на долара, се опира не само на реалните активи, колкото на вярата в долара.

 

 

 

Но главното не е това. Китай е четири пъти по-голям по брой население от САЩ, т.е. няма нищо странно в това, че БВП е по-голям от този на САЩ. Главният проблем на Америка е в това, че те започнаха да губят лидерството си в технологиите. По-рано Китай бе наричан «световната фабрика». Докато в страните от Запада дизайнери, програмисти, инженери и пр. се трудиха в името на големите си заплати и сътвориха образци от високотехнологична продукция, китайските работници за дребни стотинки произвеждаха за Запада всичко необходимо за живота, от самобръсначките до съвременните смартфони.

 

 

Днес ситуацията се промени. Китай активно усвоява космоса, създава компютърни програми, съвременни средства за връзка…Към 2040 година ръководството на Китай си е поставило за задача страна да се превърне в лидер на високотехнологичните разработки.

 

 

В съюз с Русия, която притежава своята навигационна система ГЛОНАСС и създава ракетни двигатели за американците (самите те, както се видя, не са в състояние), Китай се превръща в реален конкурет на САЩ за световно господство. В името на справедливостта трябва да се каже, че Китай не претендира за това, но така мислят американците, които възприемат всеки силен играч като заплаха за себе си.

 

 

Друга особеност на американския манталитет е готовността да жертват каквото им се изправи на пътя, за да запазят за себе си титлата «изключителна нация».

 

 

Но ако с икономически средства САЩ не могат да променят тенденциите в световната икономика, а да ликвидарат Китай отвътре вече видяха, че не се получава, то остава само военната сила.

 

Явно битката предстои.

 

 

 

 

Тагове: ; ;