Държавният секретар на САЩ Джон Кери съжалява, че неговата позиция по сирийския въпрос за силово разрешаване на конфликта «не е подкрепена». Това в събота съобщиха медиите, позовавайки се на 40-минутния аудиозапис от срещата на лидерите на американската дипломация и 20 представители на сирийски хуманитарни организации.

 

 

Срещата при закрити врати се е състояла на 22 септември в Ню Йорк по време на Генералната асамблея на ООН. С други думи, няколко дена след изтичането на срока на режима на прекратяване на огъня между правителствените войски на Сирия и опозицията.

 

 

«Неговото разочарование и несъгласие с Белия дом практически не е тайна, но на записите Кери в прав текст казва, че руснаците са го надхитрили», — твърди The New York Times.

 

 

«Хитростта» се заключава в това, че американците, според признанието на държавния секретар на САЩ, нямат законни основания да атакуват правителството на Башар Асад, защото руските сили са в Сирия по молба на властите.

 

 

Според Кери, отделни чиновници от администрацията на Обама блокират неговото предложение за силово решаване на сирийския въпрос. Конгресът на САЩ също е против да се задействат войските.

 

 

«Болшинството американци не искат младите граждани на САЩ да умират в друга държава», — отбелязва Кери.

 

 

 

Другото «шокиращо» нещо, според израза на американското издание, било още едно изявление на Кери, в което той предложил на изборите в Сирия да участва и настоящият президент Асад, независимо от това, че официален Вашингтон да настоява за напускането на властта от страна на Асад.

 

 

В същото време държавният секретар на САЩ не изключвал, че «липсата на каквато и да е реакция от страна на Асад по действията на Вашингтон ще доведат до използването на «други възможни механизми».

 

 

Експертите от The New York Times  считат, че за борбата с правителството на Асад САЩ трябва да се засилят доставкитте на тежко въоръжение за т.нар. умерена опозиция. Техниката трябвало да се използва в различни райони на Сирия «за понижавана на натиска към Алепо от страна на сирийските правителствени войски».

 

 

На 29 септември агенция Ройтерс съобщи, че в Белия дом разглеждат варианти за по-агресивни действия в Сирия.

 

 

Според данни на агенцията, САЩ могат да разрешат на съюзниците си от Персийския залив да снабдяват метежниците с по-съвременно въоръжение. Освен това, не се изключвал и удар по военно-въздушната правителствена база на Сирия, макар това да можело да доведе до загуби сред руските военни.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;