Най-мекият силов вариант, на който могат да тръгнат САЩ — това са въздушните удари по сирийските правителствени войски, — така счита докторът на военните науки, президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков.

 

Ето какво още казва той по темата:

 

  • Подобна ситуация възникна на 17 септември близо до град Дейр ез-Зор. Тогава два американски F-16 и два щурмовака А-10, един от които беше на австралийските ВВС, нанесоха удари по позициите на правителствените войски. В резултат загинаха над 80 военнослужещи, около 100 бяха ранени.

 

 

 

Но ако подобни инциденти станат постоянни, Русия може да предаде на сирийската армия руския противовъздушен комплекс С-400 «Триумф», заедно с руския персонал. Тази стъпка бързо ще сложи край на действията на съюзната авиация. В този случай руските ВКС ще нанасят удари по позициите на проамериканската сирийска опозиция.

 

 

Този вариант предполага преминаване при висока вероятност към още по-твърд ход на бойните действия. Тогава вече възниква рискът от пряк огневи сблъсък между Русия и САЩ.

 

 

Подобен въоръжен конфликт ще бъде съпроводен със загуби за САЩ, при това съществени: става дума за няколко десетки бойни самолети. Но и руската групировка в този случай може да бъде разгромена.

 

 

При подобен сценарий, а в това не бива да се съмняваме — Турция, като страна-член на НАТО, ще затвори Черноморските проливи и ще пререже пътя за снабдяване на Русия. В същото време САЩ могат да изпратят към Сирия три самолетоносача, плюс наличните летища в Турция и Саудитска Арабия, който в момента се ползват от ВВС на САЩ.

 

 

В резултат срещу руските 40 самолети ще бъдат задействани значителни сили на САЩ — около 140 самолети. Плюс три ударни, базирани на самолетоносачите — а това е още минимум 180 самолети (по 60 на всеки самолетоносач).

 

 

Плюс още нещо: действията на американската авиация ще бъдат предшествани от ракетен удар. Ще бъдат задействани до 200 ракети BGM-109 Tomahawk с морско базиране, с които американците много лесно ще пробият коридора в системата на руската ПВО, ще унищожат руския комплекс С-400 и ще поразят значителна част от руската авиация направо на летищата.

 

 

След това разгромът на руската групировка ще бъде само въпрос на няколко часа.

 

 

Русия няма да има с какво да отговори, освен да започне голяма война с употреба на ядрено оръжие.

 

 

Наистина, САЩ при тази ситуация ще се превърнат в съучастници на международния тероризъм, което заплашва от своя страна самите американци с чудовищни политически загуби.

 

 

Именно тези два фактора, както считам, сдържат военната активност на САЩ по отношение на Сирия. Всъщност, Вашингтон се намира в положение на цунгцванг.

 

 

Ако не тръгне към твърд вариант, то губи влиянието си в Сирия и в арабския свят.

 

 

Ако тръгне — рискува да стигне до ядрена война с Русия.

 

 

При тази ситуация разкъсването на Сирия е едва ли не единственият възможен вариант…

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;