Русия в голяма степен успя да възстанови престижа си на международната арена, отбелязва Матю Ли, журналист-международник за Associated Press.

 

В интервю за американската телевизия Fox News той обърна внимание върху това, че всички страни преследват своите интереси, а Вашингтон следва да убеди Москва в това, че техните интереси са подобни, а не да се опива да ги сближа. При всички случаи, според него, който и да е новият президент на САЩ, ще му се наложи да си има работа с Русия.

 

 

Докато Путин е на власт, следващият президента на САЩ ще се наложи да се съобразява с Русия. Както отбелязват аналитиците, при Путин Русия в много отношения силно затрудни живота на американските чиновници.

 

 

Associated Press обяснява защо Русия играе важна роля в президентската надпревара в САЩ така:

 

 

«Русия е въвлечена в сирийския конфликт във военен план, подкрепя сепаратистите в източна Украйна и в някои райони на Грузия. Дори я обвиняват в опити да се намесва в президентската надпревара в САЩ. В същото време администрацията на Обама бе принудена да признае, че сътрудничеството с Русия е вероятно единственият начин да се постигнат резултати в много сложните проблеми в международната сфера».

 

 

Такива резултати, като исторически важното споразумение за иранската ядрена програма.

 

 

Аналитиците твърдят, че ако не е била помощта на Русия, е нямало да има споразумение.

 

 

Това пише за Associated Press журналистът-международник Матю Ли.

 

 

Водещ: Излиза, че един от кандидатите за президент на САЩ е готов да работи със стареца Влад (Владимир Путин, бел.ред.).

 

 

Матю Ли: Не съм сигурен, че това е сигурно на 100 процента, но Путин определено е този, с когото следващият президент — независимо от това, кой ще бъде това, той или тя — ще се наложи да си има работа.

 

 

Водещ: Разработката на стратегията в голяма степен зависи от това какви цели преследва твоят опонент. Разбираме ли ние към какви действия се придържа Русия и какво се опитва да постигне?

 

 

Матю Ли: В този план има два важни момента. Първият е Владимир Путин, много хора в Русия се опитват да възстановят престижа и уважението, което имаха по времето на СССР, една от двете супердържави в света. И в голяма степен те успяха да направят това. Президентът Путин успя, превръщайки Русия във важен играч в много части на света. Той изпрати въоръжените си сили и се намеси в конфликта в Сирия, при него Русия се намеси в конфликта в източна Украйна, в Грузия.

 

 

Участието на страната се превърна в значим фактор по време на преговорите с Иран. Русия играе важна роля в усилията, които в момента са в пълен тупик, по превръщането на Северна Корея в безядрена държава. В Близкия Изток Русия е влиятелен играч.

 

 

Вие знаете, че руснаците предложиха да се проведе разговор или среща между премиера Нетаняху и палестинския президент Абас. Истината е, че руснаците могат да се обичат или мразят, но не става да бъдат игнорирани.

 

 

Водещ: Но може ли да се повлияе върху тях? Известно е, че от тяхна военна техника бе свален пътнически самолет, че те анексираха част от съседна държава, излиза, че ние сме безсилни.

 

 

Матю Ли: Без съмнение администрацията на Обама, както и администрацията на Буш, ако трябва да си говорим истината, с всички сили се опитаха да заставят Русия да прави това, което искат те. Тук главното е в това, че страните действат в името на своите интереси, Русия също има свои интереси, тя, а и Путин имат намерението да направят това, че които те считат за най-добро за защита интересите на страната си.

 

 

Те искат да се проектира мощта на Русия зад граница, затова така активно действат в Сирия, където има руска морска база, която обезпечава присъствието им в източното Средиземноморие, а и където на власт е техният съюзник Башар Асад.

 

 

Затова държавите, било то Русия, САЩ, Китай или други, винаги действат в името на своите национални интереси. Считам, че пред всяка американска администрация ще стои задачата не да сближава интересите на САЩ и Русия, а да убеди руснаците в това, че всъщност интересите на САЩ са близки до това, което искат руснаците.

 

В ефир на 30 септември 2016 година

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;