Немските политици се готвят за управлението на Доналд Тръмп и провеждат тайни срещи с представителите на неговия предизборен щаб, съобщи списание Spiegel.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп. Архивное фото

«Разтревожени от бъдещите отношения между Германия и САЩ в случай на победа на Доналд Тръмп на изборите, представителите на правителството на Германия провеждат тайни преговори с неговите съветници. Ясно е, че ако републиканецът спечели, това ще струва скъпо на Берлин», — пише немското издание.

 

 

Правителството на Германия дълго време не вярваше дори в това, че Тръмп може да стане кандидат на Републиканската партия. Сега е налице вероятността той да стане 45-ият президент на САЩ, тази възможност не бива да се изключва.

 Министерството на външните работи на Германия и представителите на посолството на Германия във Вашингтон се опитват да контактуват с републиканския щаб, при това, ако с помощниците на Хилъри Клинтън официалните лица на Германия се срещат открито, то с хората на Тръмп те се опитват да общуват не твърде явно.

Изданието отбелязва, че Франк-Валтер Щайнмайер, който оглавява МВнР на Германия, в несвойствен за него недипломатичен маниер нарече Тръмп «проповедник на ненавистта».

 

 

Немците са разтревожени по отношение на Тръмп по редица въпроси.

 

 

«Основният мотив в опитите им да получат информация за реалните планове на Тръмп е страхът от това, че американският президент за първи път от времето на Втората световна война може да ликвидира НАТО», — пише изданието.

 

 

Тръмп действително твърди, че счита НАТО за остаряла организация, в която САЩ, за разлика от европейските им съюзници, хвърлят твърде много пари.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп во Фредериксберге, Виргиния, США. Архивное фото

Сам Кловис, републиканец от щата Айова, един от малкото съветници на Тръмп, който има позволението да действа от името на своя бос, се опита да увери немските си колеги от посолството и МВнР, че всичко не е така катастрофално и че Тръмп «е бизнесмен, винаги готов към дискусии».

 

 

В Берлин считат, че ако Тръмп стане президент, то той ще се откаже от редица свои най-радикални изявления, но въпросът за преразпределението при финансирането на НАТО със сигурност ще бъде на дневен ред, а Берлин в този случай ще се наложи да си бръкне в хазната.

 

 

 

Немците се опасяват и за бизнеса си: очаква се, че в случай, че Тръмп стане президент, то БВП на САЩ се спадне, което ще се отрази лошо на немските търговци.

 

 

Освен това, посолството на Германия в САЩ също е разтревожено от негативните коментари по адрес на Ангела Меркел, която Тръмп счита за «наивница от старата социалистическа школа».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;