Пряката агресия на САЩ по отношение на Дамаск и сирийската армия ще доведе до «страшни тектонични размествания» в Близкия Изток, счита официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова

 

Госсекретарь США Джон Керри, архивное фото

«Моята задача е да обясня, защо е толкова важно да останем в руслото на споразуменията. Ако започне пряка агресия на САЩ по отношение на Дамаск и сирийската армия, то това ще доведе до страшни тектонични размествания не само по територията на тази страна, но и в региона», — заяви Захарова в програмата «Право знать!», която ще се излъчи по телевизия «ТВ Центр» в събота вечерта.

 

 

Според нейната прогноза, «смяната на режима ще доведе до вакуум във властта, политически вакуум — той моментално ще се запълни от «умерените» — а всъщност няма никакви умерени, а терористи от всякакъв калибър, с които е невъзможно да се свърши каквото и да е».

 

 

«Нещо повече, всичко това ще се задълбочи и ще се реализира иракският сценарий. Знаем, че иракската армия се превърна в основа на Ислямска държава, а всичко, с което сега се борят в региона и международната коалиция на САЩ, а и Русия, произтича от това», — припомни тя.

Захваченные боевиками восточные кварталы Алеппо. Вид из Цитадели в старом городе. 27 сентября 2016. Архивное фото

 

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва продължава да спазва споразумението с Вашингтон за Сирия и че за реализирането на договореностите трябва да се отдели умерената опозиция от терористите от «Джебхат ан-Нусра», а това са обещали да изпълнят САЩ.

 

 

От 19 септември в Сирия изтече срокът на режима на прекратяване на огъня. Русия нееднократно отбеляза, че примирието се спазваше само от страна на Дамаск, а опозицията и различните терористични организации го използваха само за прегрупиране на силите си.

 

 

Москва нееднократно подчерта също, че САЩ и до момента не са изпълнили задълженията си за разделяне на опозицията от терористичните групировки.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;