На 5 октомври в Съвета за сигурност ще се проведе шестото закрито предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН, предаде ТАСС.
При гласуването ще се използват разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните страни членки на Съвета за сигурност. На този етап петте страни постоянни членки (Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция) ще имат решаващо значение, те могат да използват правото си на вето, за да блокират някоя от кандидатурите.
Списъкът с претендентите за поста включва десет души. Фаворит е бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, който до 2015 г. бе върховен комисар на ООН за бежанците. Той удържа победа във всяко едно от досегашните пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност през последните месеци.
В процедурата по избор на нов генерален секретар за първи път ще бъде включена и новата българска кандидатура — Кристалина Георгиева. Първото й изслушване пред Общото събрание ще бъде в понеделник. В надпреварата остава и Ирина Бокова като самостоятелен кандидат.
Днес Русия поема председателството на Съвета за сигурност към ООН.

Тагове: ; ; ; ; ;