News Front представя ексклузивно интервю, което успя да вземе от сръбския журналист Мирослав Лазански. Срещата и откровения разговор с известния журналист, проведе ръководителят на сръбската ни редакция Оксана Сазонова, която беше задържана и освободена именно в Косово неотдавна, докато подготвяше документален филм за православните храмове.

 

 

 

 

10

 

( колежката ни от сръбската редакция Оксана Сазонова в разговор с известния сръбски журналист Мирослав Лазански)

 

 

 

 

 

 

Представяме откъс в цитати и цялото видео от интервюто.

 

 

 

 

News Front: Вече няколко пъти споменахме Косово. Моето впечатление: това е територия, съвсем не голяма при това, но която сякаш се охранява от целия свят: ООН, НАТО, ЕУЛЕКС (  European Union Rule of Law Mission in Kosovo), ОССЕ, въпреки, че това не е военна организация. Какво мислите за международните организации в Косово, и за техния принос в ситуацията там?

 

 
Мирослав Лазански: Косово- това е отделен проблем, който не успя да реши нито кралска Сърбия, ното кралска Югославия, нито Югославия при Тито, проблем, който остава нерешен и днес. Това е проблем на две цивилизации, на два свята, два езика, две култури, проблем за територия. 

Вие знаете, че интервенцията, агресията извършена през 1999 срещу Югославия започна без одобрението на Съвета за сигурност в ООН, тоест, с нарушаване на основното правило: да се нахлува някъде без одобрението на СС на ООН. Това беше престъпление срещу света, срещу човечността. Бяхме засипани с бомби с обеднен уран. След това беше резолюция 1244 на ООН, в която се говори, че Косово е съставна част от Сърбия, и че Сърбия има суверенитет в Косово.

 

 

Първоначално НАТО влезе в Косово под знамето на ООН. Като миротворчески сили на ООН. После вече това се превърна във военно присъствие на НАТО. Руския контингент, въведен в Косово, трябваше да получи своя зона на север. Албанците не дадоха руснаците да влязат в Ораховец. Американците не дадоха на руснаците тяхната зона. Руския фактор не се приемаше. Международните оргнизации в Косово, физически присъстващия контингент: италианци, словенци, защитават църковно-исторически паметници на сръбския народ в Косово. И това е позитивен принос. При това, ако се погледне по-широко, разбира се, тук протежето е Прищина. Това е въпрос за международна полиция и т.н.

Може дълго да се говори за всяка организация, и какво точно прави в Косово. Факт: Косово е признато от повече от 100 държави. Основните западни сили са признали Косово като държава. А западните сили са финансовите спонсори на международните организации. Който им плаща, за него и работят.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;