Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че по сирийския въпрос «руснаците са го надхитрили», пише The New York Times, позовавайки се на 40-минутния аудиозапис, направен по време на Генералната асамблея на ООН.

Российские военнослужащие охраняют территорию древней Пальмиры. Архивное фото
Според твърденията на изданието, срещата на главата на американската дипломация с 20 представители на редица сирийски хуманитарни организации, а също дипломати от три или четири страни, се е състояла на 22 септември, няколко дена след изтичане на срока на режима за прекратяване на огъня между правителствените войски и опозицията в Арабската република.
Изданието пише, че Кери няколко пъти се е оплаквал, че неговата позиция по сирийския въпрос «не е била подкрепена, защото е имало сериозна заплаха от силово разрешаване на конфликта».
«Неговото разочарование и несъгласие с Белия дом практически не е тайна, но на записите Кери в прав текст казва, че руснаците са го надхитрили, изразява несъгласие с решенията на Обама и заявява, че Конгресът никога няма да се съгласи да се използва сила», — твърди изданието.
«Ние се опитваме да решим нещата по дипломатически път, това е досадно. Най-разочарованите сме ние», — цитира изданието думите на Кери.
Российский истребитель Су-34 совершает взлет на авиабазе Хмеймим в Сирии. Архивное фото
Не по-малко шокиращо е още едно изявление на Кери, в което той твърди, че на изборите в Сирия трябва да участва настоящият президент на Башар Асад, независимо от това, че официалната позиция на Обама както и преди е точно обратната — Белият дом настоява за оставката на сирийския лидер.
Кери «постигна» от събеседниците си признанието, че САЩ нямат законни основания да атакуват правителството на Асад, защото руснаците са там по покана на властите.
Латакия. Сирия. Архивное фото
Вестникът пише, че участниците в срещата са се разотишли емоционално размазани и убедени, че по-нататъшна помощ от Белия дом не си струва да чакат.
Официалният представител на държавния департамент Джон Кирби отказа да коментира срещата, заявявайки, че тя е била от частен характер. Държавният департамент отказа да коментира и информацията на вестника в отговор на молба на агенция Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ;