В Белият дом обсъждат възможността от допълнителна доставка на оръжие за сирийската опозиция, за да се спре «настъплението на силите на режима към Алепо», пише вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от администрацията.

 

 

Според събеседника на изданието, централна тема на дебатите около американския план «Б» в Сирия е ролята на ЦРУ и техните регионални партньори — обсъжда се следното: струва ли си да се даде правото на  въстаническите групировки да обстрелват артилерийските позиции на правителствените войски.

 

 

Белият дом е категорично против доставката на силите на опозицията на преносими зенитно-ракетни комплекси, но представителите на администрацията заявяват, че в настоящите дискусии става дума за доставката «а по-малко мобилни» комплекси с «по-малък риск», ако оръжието попадне в  ръцете на терористите.

 

 

Заедно с инициативите, касаещи ЦРУ, Вашингтон разглежда възможността да се достави там високоточно оръжие чрез регионалните партньори, например чрез Турция или Саудитска Арабия.

 

 

«Някои чиновници твърдят, че моментът за прилагането на тези мерки е изпуснат, че администрацията трябва да разгледа въпроса за преки военни действия на САЩ срещу режима на Асад», — се отбелязва в статията.

 

 

Предложението за пряка военна намеса има множество противници в Белия дом, които се опасяват от повишаване на рисковете от конфликт с Русия.

Освобожденный бойцами Сирийской арабской армии (САА) от террористов город Шейх-Мискин в сирийской провинции Дераа. Архивное фото

 

Военните съветници на Барак Обама и представителите на разузнаването от февруари призовават американския президент да разработи алтернативен план за помощ на сирийската опозиция, отбелязва изданието. От 2013 година в САЩ официално действа скрита програма за подкрепа на сирийските въстаници с оръжие.

 

 

Главните привърженици за реализирането на «силовия сценарий» са директорът на ЦРУ Джон Бренън и министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, добавя The Wall Street Journal.

 

 

В сряда държавният департамент на САЩ съобщи, че по време на телефонен разговор Джон Кери е информирал руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон се подготвя да спре двустранните отношения за Сирия, в това число за създаването на съвместен център за реализиране на примирието, «ако Русия е предприеме незабавни стъпки за спиране на настъплението в Алепо и възстановяване на режима на прекратяване на бойните действия».

 

 

Тагове: ; ; ;