Русия даде да се разбере, че САЩ повече не могат да разчитат на партньорството й в Сирия, пише в списание The Nation журналистът Патрик Лоурънс.

 

В статията си той се опитва да разбере причините, поради които споразумението между Москва и Вашингтон така бързо се провали.

Официальный представитель Государственного департамента США Джон Кирби в Вашингтоне. Архивное фото

На снимката — прессекретарят на Белия дом.

 

 

Според него, Москва неочаквано е започнала заедно със сирийците мащабно настъпление по завзетия от джихадистите сирийски град Алепо, така тя демонстрира пред Вашингтон сила и не скрива своето раздразнение към САЩ.

 

 

Лоурънс счита, че това е само реакция на Русия спрямо действията на САЩ.

 

 

«Все едно Москва казва на Вашингтон — след като настоявате за нова студена война, то дайте да повоюваме», — добавя той.

 

 

 

 

Авторът назовава причините, които «са изкарали Москва извън кожата й». В частност, те са свързани с целите, които САЩ преследват в Сирия.

 

 

«Москва най-накрая разбра, че не могат да убедят американците в необходимостта да се откажат от целта си да спретнат още един преврат в името на съперничеството между великите държави», — пише авторът.

 

 

Според Лоуренс, демокрацията е «последното нещо, от което се нуждаят САЩ в арабския свят». Изявлението за «стратегическата неопределеност» на целите на Вашингтон в Сирия авторът счита за пълни «глупости». Русия, според него, разбра това.

Технический персонал обслуживает российские самолеты СУ 34 в аэропорту Хмеймим в Сирии. Рекадрированный

 

Авторът обръща внимание на един детайл — изявлението на американския генерал- лейтенант Джефри Харигън, който след сключването на споразумението между Джон Кери и Сергей Лавров заяви, че не е съгласен да обменя данни с Русия.

 

 

«Не казвам «да» или «не». Би било преждевременно да се твърди, че ще се хвърлим моментално да правим това», — заяви той пред репортери.

 

 

От гледна точка на Лоурънс, фактически това означава следното: представител на въоръжените сили на САЩ заявява, че Пентагонът може да се подчинява, но може и да НЕ се подчинява на заповедите на гражданската власт във Вашингтон.

Обстановка в районе артиллерийского училища на юго-западе Алеппо

 

Според автора, в тази ситуация става дума дори не за случайна атака на ВВС на САЩ над въоръжените сили на Сирия, а за напълно ЦЕЛЕНАСОЧЕНА атака, твърди Лоурънс.

 

 

«Пентагонът направи всичко възможно, за да захвърли в миналото споразумението с Москва, това бе очевидно от самото начало», — отбелязва той.

 

 

Руските цели в Сирия една година след началото на операцията на са се променили: да се ликвидира Ислямска държава и «Ан-Нусра», да се подкрепи настоящото правителство, за да може враждуващите страни да намерят политическо решение на конфликта.

 

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;