Саудитска Арабия заплаши САЩ с «катастрофални последствия» след приемането на закона, позволяващ на роднините на жертвите от терористичните атаки от 11 септември да започнат съдебни дела срещу Ер-Рияд, пише Spiegel.

 

 

Американският закон бе приет от палатата на представителите и сената в сряда. Президентът на САЩ Барак Обама се опита да наложи вето, но конгресът го отхвърли за първи път от времето на управлението на действащата администрация.

 

 

«За президента Обама решението на конгреса за закона 9/11 е вътрешнополитическо поражение. Саудитска Арабия е възмутена и недвусмислено предупреждава за последствия», — се казва в статията от немското списание.

 

 

Президент США Барак Обама. Архивное фото
 Изданието се позовава на изявлението на министерството на външните работи на Саудитска Арабия. Ведомството призова американския конгрес «да вземе всички необходими мерки за предотвратяване на катастрофалните и опасни последствия».
Както точно имат предвид саудитите под последствия, Ер-Рияд не уточнява.
Законът, приет от конгреса на САЩ, позволява на жертвите на терористичните атаки от 11 септември 2001 година да подават обвинения срещу всяка друга страна, но, както припомня немското издание, авторите на терористичните актове от 11 септември са родени в Саудитска Арабия.

Барак Обама заяви, че този закон може да навреди на националните интереси на САЩ.

 

 

Според него, сега Вашингтон трябва да започне да се опасява от съдебни искове от други страни, заради действията на американските войници на тяхна територия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;