Генералният секретар на ООН Пан Ки Мун е сформирал вътрешна комисия за разследване на обстрела на хуманитарния конвой в сирийската провинция Алепо, съобщи пресслужбата на световната организация.

 

Сгоревший в результате обстрела грузовик гуманитарного конвоя ООН в городе Урум аль-Кубра недалеко от Алеппо. 20 сентября 2016

По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва ще следи внимателно как ще бъде проведено разследването на обстрела над хуманитарния конвой.

 

 

Хуманитарният конвой на ООН бе обстрелян през нощта на 20 септември северо-западно от Алепо. Конвоят се състоеше от 31 камиона и превозваше помощ за 78 хиляди човека. Според Международния комитет на Червения кръст, 18 камиони са били унищожени, загинали са не по-малко от 18 мирни граждани, в това число ръководителят на Сирийския арабски Червен полумесец в Урум ал-Кубра.

 

 

 

Министерството на отбраната на Русия заяви, че в момента на атаката над конвоя в този район се е намирал безпилотен самолет на коалицията на САЩ, който е възможно да е нанесъл удари по наземни цели. Министерството на отбраната на Сирия на свой ред заяви, че атаката над конвоя е била планирана от САЩ, за да отвлече вниманието от инцидента с въздушните удари по сирийската армия около Дейр ез-Зор.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;